LJUBIMAC POLITIKE

Tvrtke pod kontrolom države najveći kreditori SMS-a

Bionic
Reading

Goptovo 90 posto duga posrnuli splitski SMS ima prema kreditorima s političkim utjecajem. Najveći od njih, Podravka pokrenula je dva ovršna postupka u kojima tvrdi da nekretnine SMS-a vrijede oko 46,2 milijuna kuna, a brend 20,5 milijuna kuna

Dok se glavni fokus državnih istražnih organa usmjerio na propitivanje je li i na koji način Podravkin menadžment osmislio tiho preuzimanje kontrole nad kompanijom, u drugi je plan potisnuto ishodište cijele priče – Podravkini krediti splitskoj tvrtki SMS.

Iako je teško uopće zamisliti da je i projekt 'Spice' lišen 'začina' i patronata politike, nizu i državnih institucija moglo bi odgovarati to što je kreditiranje SMS-a palo u sjenu

Mimo najeksponiranije Podravke, naime, čak ih je šest među kreditorima tvrtke Srđana Mladinića. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, zaduženost tvrtke Srđana Mladinića u srpnju je dosegnula 150 milijuna kuna, a iz popisa vjerovnika proizlazi da se gotovo 90 posto tog iznosa odnosi na potraživanja banaka, tvrtki i institucija pod izravnom ili neizravnom kontrolom države.

Na razini glasina ostale su tvrdnje da je i unatrag dva-tri tjedna iz visoke politike (ovaj puta ne Vlade) prema nekim od tih kreditora bilo pokušaja da se ishode nove pozajmice SMS-u.

Uz već spominjane dvije državne banke Hrvatsku poštansku i Croatia banku, koje su SMS-u plasirale više od 40 milijuna kuna, solidnu podršku SMS je imao i u državnoj razvojnoj banci te dvama državnim razvojnim fondovima.

Tako je Fond za razvoj i zapošljavanje, koji se inače predstavlja kao 'transmiter proračunskih sredstava namijenjenih poticanju gospodarstva' i kredite odobrava na temelju natječaja za financiranje razvojnih projekata, Mladinićeve maslinarske pothvate financirao s više od 15 milijuna kuna

Premda s mnogo manjim potraživanjima, ispod milijun kuna, i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji gospodarstvo inače potpomaže zajmovima, subvencijama i donacijama u dijelu 'ulaganja u povećanje ekološke i energetske učinkovitosti postrojenja', na popisu je SMS-ovih vjerovnika.

Isto vrijedi i za Hrvatsku banku za obnovu i razvoj koja potražuje četiri milijuna kuna te Croatia osiguranje koji potražuje milijun kuna, s tim da u tom slučaju nije poznata osnova potraživanja.

Inače, medijski najeksponiraniji SMS-ov vjerovnik Podravka je 21. i 22. rujna na Trgovačkom sudu u Splitu pokrenula dva ovršna postupka, piše Poslovni dnevnik. Riječ je o klasičnim ovrhama u kojima će sud nakon procjene vrijednosti imovine dužnika organizirati dvije javne dražbe radi prodaje imovine i namirenja vjerovnika.

Koprivnička tvrtka od suda je zatražila da u razdvojenim ovršnim postupcima prodajom nekretnina i brenda naplati kredit dan SMS-u. Posrnula tvrtka Srđana Mladinića ne može ga servisirati, a postoje šanse za brzu sudsku prodaju većeg dijela SMS-ove imovine. To se tiče uglavnom nekretnina na kojima Podravka ima založno pravo.

Riječ je o više nekretnina SMS-a za koje je Podravka navela da vrijede oko 46,2 milijuna kuna, dok je brend SMS-a, prema Podravkinoj ovršnoj 'tužbi' vrijedan 20,5 milijuna kuna