NAKON OSAM NATJEČAJA

Tvrtka Petrus za 32 mil. eura kupuje ZRC Lipik?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2012 09:45
  • Objavljeno 24.08.2012 u 09:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlučila o posebnom načinu raspolaganja dionicama ZRC Lipik u većinskom vlasništvu države, a temeljem te odluke vlasnik 90,28 posto dionice te lipičke tvrtke mogla bi postati tvrtka Petrus Global Development (Petrus globalni razvoj d.o.o.) koja od prošle godine pokazuje zanimanje za tu kupnju.

Vlada je, naime, odlukom zadužila Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da u roku pet dana i službeno od Petrusa zatraži obvezujuću ponudu u kojoj treba biti plan restrukturiranja i konsolidacije, adekvatni instrumenti osiguranja i izvršenje ostalih obveza koje proizlaze iz postupka privatizacije.

Po riječima ministra turizma Veljka Ostojića, tvrtka Petrus zanimanje za ZRC Lipik potvrdila je dostavljanjem pisma namjere AUDIO-u i Ministarstvu turizma krajem ožujka ove godine.

Ponuda Petrusa za ZRC Lipik 'teška' je 32 milijuna eura, a obuhvaća, kako je kazao ministar, svu imovinu i poslovne aktivnosti, zajedno sa svim zaposlenim.

Nude i investicije u dvije faze, u prvoj ulaganje od 125 milijuna eura (u što je uključeno i 32 milijuna eura iz ponude), dok bi u drugoj fazi uložili dodatnih 100 milijuna eura.

Ostojić je podsjetio da su svi objekti ZRC Lipik tijekom Domovinskog rata bili uništeni, da se ratna šteta procijenila na 30 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka, kao i da je manji dio kapaciteta obnovljen te trenutno ima 20-ak raspoloživih soba sa 40 kreveta u obnovljenom hotelu.

HFP i AUDIO su od 2001. do danas objavili osam natječaja za javno prikupljanje ponuda za ZRC Lipik, od čega četiri po posebnim uvjetima (za jednu kunu), ali nijedna nije bila prihvatljiva, kazao je Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi