VELIKO PRIZNANJE

Tvrtka Genos među finalistima europske nagrade

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 14:56
  • Objavljeno 04.10.2012 u 14:56
epruvete svinjska gripa

epruvete svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska tvrtka Genos, privatni DNA laboratorij, ove se godine našla među finalistima prestižne European Universal Biotech Innovation Prize, nagrade koja promovira vodeće mlade i inovativne tvrtke i znanstvene projekte. Nagrada se dodjeljuje u sklopu Innovation Days 2012. održanih u Parizu od 1. do 3. listopada 2012.

Genos je za nagradu kandidirao i ušao u najužu konkurenciju od pet najuspješnijih europskih tvrtki, projektom u okviru kojeg je otkriven dijagnostički potencijal antenarne fukoze za jedan od podtipova dijabetesa, HNF1A-MODY (Maturity onset diabetes of the young).

U suradnji s Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Methabolism Genos je na oko 600 pacijenata s različitim vrstama dijabetesa pokazao da određivanje razine šećera fukoze na proteinima plazme HPLC metodom može jako dobro razlikovati HNF1A-MODY (oko 0,5% dijabetičara) od ostalih podtipova dijabetesa.

Karakterizira ga rana dijagnoza (između 20 i 45 godine) i obiteljska anamneza. Terapija pacijenata s HNF1A-MODY razlikuje se od terapije onih s dijabetesom tipa 1 i 2 (koji se liječe injekcijama inzulina), jer se učinkovito drži pod kontrolom jednostavnim uzimanjem tableta, što značajno podiže kvalitetu života i smanjuje troškova liječenja (s
potencijalnim uštedama od nekoliko milijardi eura godišnje na globalnoj razini). Antenarnu fukozu kao dijagnostički biljeg za MODY Genos je zaštitio patentnom prijavom što otvara mogućnost globalne komercijalizacije.

Za razliku od trenutno najbolje metode za prepoznavanje HNF1A-MODY (prepoznaje oko 80% pacijenata), kvantifikacija antenarne fukozilacije proteina prepoznaje čak do 95% pacijenata. Ukoliko se uspije dokazati tehnička izvedivost analize fukoze metodama koje je moguće provoditi u rutinskim biokemijskim laboratorijima, za očekivati je da će ta pretraga biti uvrštena u rutinski dijagnostički algoritam dijabetesa dijagnosticiranih prije 45. godine života, te kod sumnje na nasljedni oblik dijabetesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi