presudan ishod

Turski hotelijeri bore se za opstanak: 'Prekrižili smo ovu godinu. Cilj nam nije zarada'

25.08.2020 u 08:39

Bionic
Reading

Za hotele diljem Turske 2020. godina pretvorila se zbog koronavirusa u borbu za opstanak, a ishod će biti presudan za turistički sektor na kojem tamošnja vlada gradi i stabilnost domaće valute i bilance plaćanja

„Prekrižili smo ovu godinu. Cilj nam nije zarada", rekao je generalni direktor hotela Format Aquasis Deluxe Deniz Tas, koji su u prošlosti bilježili solidan posjet posebno britanskih i njemačkih gostiju.

Ove godine dvije trećine rezervacija čine domaći gosti. Stopa popunjenosti bolja je nego u nekim hotelima na turskoj obali Mediterana ili u Istanbulu, gdje je rezervirana samo trećina soba ili čak i manje.

Posljedice nadilaze gradove i milijune radnika ovisnih o turističkom sektoru - turizam je godinama ublažavao problem manjka u turskoj bilanci plaćanja. Zabrinutost zbog izostalog priljeva turističkih deviza bila je jedan od razloga što je lira snažno oslabila u proteklim tjednima.

Manjak u platnoj bilanci dosegnuo je u prvoj polovini godine 20 milijardi dolara, a agencija za kreditne rejtinge Fitch procjenjuje da bi dijelom i zbog "urušavanja turizma" u ovoj godini mogao iznositi 3,2 posto BDP-a.

Ankara pokušava spasiti sektor intenzivnom diplomacijom i programima izdavanja zdravstvenih i higijenskih certifikata za hotele, aviokompanije i zračne luke, koji trebaju privući turiste.

Oni su praktički nestali u travnju kada su uvedena ograničenja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. U međuvremenu su se počeli vraćati, na kapaljku - u srpnju ih je bilo samo 932.927, čak 86 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, prema podacima ministarstva turizma.

Ministar turizma Mehmet Ersoy kazao je da u ovoj godini očekuje 15 milijuna turista i više od 11 milijardi dolara prihoda, pod uvjetom da avioprijevoznici nastave s radom. U 2019. Turska je zabilježila 45 milijuna posjetitelja i 35 milijardi dolara prihoda od turizma.

Nastojanja su urodila plodom - Rusija i Njemačka, najveća emitivna tržišta, pokrenule su letove prema glavnim turskim turističkim centrima a turistički dužnosnici ističu i da je vlada uspjela u naumu da se otvori polovina hotela u Antalyi.

Udruženje hotelijera upozorava ipak da oporavak neće početi prije idućeg proljeća. Situacija je i dalje teška, kaže za Reuters voditelj Mediteranskog turističkog hotelijerskog udruženja Erkan Yagci.

„Naš prioritet za ovu godinu nije zarada već opstanak“, zaključuje.