BAJSOVE MINIMALNE MJERE

Turizmu manje naknade za ZAMP i HRT

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 30.06.2009 15:45
  • Objavljeno 30.06.2009 u 15:04
zamp DAmir Bajs

zamp DAmir Bajs

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Gotovo tri mjeseca nakon što je najavljeno, u Ministarstvu turizma potpisan je sporazum o prilagođavanju obračuna HRT pristojbe i naknada vezanih za autorska prava (ZAMP) u turizmu i ugostiteljstvu. Sporazum su, uz ministra turizma Damira Bajsa, potpisali predstavnici HRT-a te strukovnih udruga ZAMP-a, HDS-a, HUH-a i HOK-a

Umjesto najavljivanog smanjenja plaćanja ZAMP-a za 50 posto, hotelijerima i ugostiteljima će se naknada glazbenicima smanjiti za 10 posto. S HRT-om je dogovoreno da će hotelijeri pretplatu plaćati prema popunjenosti kapaciteta, kao i smanjenje prostora na kojemu hoteli plaćaju spomeničku rentu.

Ministar Bajs procjenjuje da će taj sporazum imati financijski efekt uštede oko 50 milijuna kuna za turistički sektor, od čega se najveći dio odnosi na spomeničku rentu, manji dio na HRT, a najmanji na ZAMP.

'Pročitavši Akcijski plan bili smo zgroženi cifrom od smanjenja za 50 posto jer se činilo da će država škarama rezati autorska prava, koja su privatna', kazao je Hrvoje Hegedušić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja (HDS), dodavši da će na jesen uslijediti novi pregovori.

Kako novinari nisu imali priliku vidjeti sadržaj potpisanog sporazuma, neke je detalje o smanjenju HRT-ove pretplate iznio direktor HRT-a Vanja Sutlić, kazavši da se sporazumom predviđa da se od 850 hotela za njih 64 posto, koji rade samo sezonski, smanje troškovi odjave prijamnika, a za 36 posto onih koji rade cijelu godinu dogovoreno je da se pretplata plaća samo za hotele koji su popunjeni. Bajs je pojasnio da će hoteli moći, primjerice u listopadu, odjaviti prijamnik bez administrativnih pristojbi.

Ipak, Sutlić je napomenuo da 'ne treba zaboraviti da je ono što se plaća kroz HRT i ZAMP dio turističkog proizvoda te da HRT od cijelog gospodarstva kroz program najviše podržava upravo turizam'. Direktor HRT-a kazao je da su, zbog krize, ulaganja u televizijski marketing smanjena za trećinu, a nije mogao procijeniti koliko bi im ovaj sporazum mogao smanjiti prihode, objašnjavajući da će to ovisiti o broju odjavljenih prijamnika.

Ipak, kako je Bajs kazao, oko 40 milijuna kuna ušteda turističkog sektora odnosit će se na spomeničku rentu, pa se može  pretpostaviti da će ovim sporazumom HRT i ZAMP ostati bez desetak milijuna kuna prihoda.

A hotelijeri, barem sudeći prema reakciji Anđelka Leke, iako su potpisali sporazum i nisu bili previše impresionirani. Leko je kazao da su 'oni ionako imali smanjenje naknada ZAMP-a za 5 posto, tako da će im ovo ustvari donijeti samo 5-postotno smanjenje', upozorivši kako će ukupni gubitak hotelijera ove godine biti značajno veći od lanjskog.

Iako zadovoljan time što su njegove preporuke naišle na dobar odaziv, Bajs nije kazao koliko je to točno gradova i po kojem modelu se smanjuju komunalne naknade. Uz spomeničku rentu, ostale komunalne naknade te doprinosi i naknade za pomorsko dobro samo su ovlaš spomenuti, pa pobrojavši ranije preporuke o putovanjima maturanata u Hrvatsku, odluku o ukidanju viza za Rusiju i jačanju promidžbenih aktivnosti, ministar je zadovoljno zaključio da se Akcijski plan za turizam provodi u potpunosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi