IZNAD OČEKIVANJA

Turizam osnažio potrošnju u kolovozu

04.10.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Trgovina na malo u kolovozu je porasla realno za 2,6 posto godišnje (5,4% nominalno), što je četvrti uzastopni mjesec realnog rasta na godišnjoj razini

Trgovina na malo u kolovozu je porasla realno za 2,6 posto godišnje (5,4% nominalno), što je četvrti uzastopni mjesec realnog rasta na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima potrošnja je također zabilježila realan rast od 1,8 posto (1,6% nominalno).

Analitičari banke Raiffeisen navode da je rast potrošnje u kolovozu bio očekivan, ali ističu da je intenzitet rasta nadmašio njihova očekivanja. Procjenjuju da su dobrim rezultatima u kolovozu zasigurno pridonijela povoljna kretanja u turizmu, odnosno rast broja turističkih noćenja.

S obzirom na rast trgovine na malo u srpnju i kolovozu, analitičari banke Raiffeisen očekuju da bi potrošnja kućanstava, kao i u drugom tromjesečju, mogla dati pozitivan doprinos BDP-u u trećem kvartalu. Pritom upozoravaju da se u ovoj godini ne može očekivati značajniji oporavak potrošnje zbog nepovoljnih kretanja na tržištu rada.