do kraja siječnja

Turističko vijeće HTZ-a raspisuje natječaj za dodjelu 12 milijuna kuna za udružene turističke zajednice

28.01.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) u petak je na sjednici odlučilo raspisati do kraja siječnja natječaj za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, u kojemu je prikupljeno više od 12 milijuna kuna, izvijestili su iz HTZ-a.

"Odlukom o raspisivanju natječaja iz Fonda za udružene turističke zajednice dodijelit će se više od 12 milijuna kuna za projekte udruženih turističkih zajednica. U posljednje dvije godine udruživanjem turističkih zajednica smanjio se njihov broj na razini gradova i općina, a ovim Fondom dodatno se potiče njihovo udruživanje", istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na sjednici TV HTZ-a.

Dodala je da je cilj udruživanje što više turističkih zajednica, jer udruživanjem mogu efikasnije iskoristiti financijska sredstva, ali i kvalitetnije upravljati turističkim destinacijama, čime se pridonosi i njihovoj većoj prepoznatljivosti te stvaranju sustava održivog i otpornog turizma.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić najavio je raspis tog natječaja najkasnije do 31. siječnja, objasnivši da se sredstva u taj Fond prikupljaju iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina.

Istaknuo je i da se turističke zajednice mogu udruživati formalno ili projektno, odnosno sporazumno, te da to donosi i bolje upravljanje razvojem turističkih proizvoda i destinacije.

Trenutno raspoloživa sredstva za projekte i programe udruženih turističkih zajednica u 2022. iznose gotovo 12,1 milijun kuna, što je prikupljeno u 2021., a prihvatljive aktivnosti za koje će se dodijeliti sredstva udruženim turističkim zajednicama uključuju projekte istraživanja i strateškog planiranja, razvoja turističkog proizvoda, komunikacije i oglašavanja, destinacijskog menadžmenta te projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova.

Temeljem Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma potiče se udruživanja turističkih zajednica, kao i njihovo osnivanje za područje više lokalnih jedinica. Za to su osigurana i financijska sredstva kroz Fond za udružene turističke zajednice, u koji se usmjeravaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojbi i članarina.

U 2020. je zahvaljujući tim mjerama nastalo 19 formalno udruženih i 22 projektno udružena TZ-a.

TV HTZ-a je na sjednici u petak, na temelju ponovljenog natječaja za izbor, imenovao dosadašnju direktoricu predstavništva HTZ-a u Poljskoj sa sjedištem u Varšavi Agnieszku Puszczewicz na novi mandat od četiri godine, navodi se još u priopćenju.