NAJVEĆI SVJETSKI TUROPERATER

TUI: Pad rezervacija za putovanja u Tursku čak 40 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.02.2016 08:25
  • Objavljeno 09.02.2016 u 08:25
Eksplozija u Istanbulu

Eksplozija u Istanbulu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Murad Sezer

Najveći svjetski touroperator, njemačka TUI grupa objavila je da su rezervacije za Tursku za ovo ljeto pale za 40 posto uslijed zabrinutosti vezanih uz sigurnost, a da je ojačala potražnja za Španjolskom.

Teroristički napadi u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Parizu tijekom proteklih mjeseci zabrinuli su turiste koji su ranije odlazili u Tursku, a globalno raspoloženje za putovanja splasnulo je i zbog pojave Zika virusa u Americi.

Taj oprez dolazi u ključno vrijeme godine za turističke tvrtke, jer njihovi klijenti često rezerviraju svoje ljetne odmore u siječnju, veljači i ožujku.
TUI, čije su dionice izlistane na Londonskoj burzi, i dalje procjenjuje da će mu temeljna zarada porasti ove godine za najmanje 10 posto, unatoč padu potražnje za Tursku.

Otprilike 14 posto klijenata TUI-ja prošloga je ljeta putovalo u Tursku, pri čemu najviše Nijemaca. No, nakon što je u samoubilačkom napadu u siječnju ubijeno 10 Nijemaca u Istanbulu, potražnja je splasnula. Umjesto troga, TUI se sada okrenuo kapacitetima u Španjolskoj i Grčkoj, te je kazao da njegovi hoteli u Španjolskoj, posebice na Kanarskim otovima, bilježe veću potražnju.

Njemački Bild am Sonntag naveo je da su istraživanja pokazala kako je prodaja turističkih putovanja njemačkih putničkih agenata u siječnju bila 13 posto manja. Turska je, pak, ponudila subvencije za zračni prijevoz kako bi stimulirala turističku potražnju nakon napada u siječnju.

TUI je u utorak izvijestio i da je u proteklom tromjesečju imao gubitak prije kamata, poreza i amortizacije od 101,7 milijuna eura, nešto manje nego godinu dana ranije, kada je u istom razdoblju imao gubitak od 104,8 milijuna eura. Turističke kompanije uobičajeno u tome razdoblju posluju s gubitkom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!