ZAMRZAVANJE PROIZVODNJE

Tržište nafte iščekuje sastanak čelnika OPEC-a s Rusijom

20.09.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Kretanja na tržištima sirove nafte posljednjih dana ostala su u sjeni očekivanja sastanka čelnika zemalja vodećih proizvođača koji je najavljen za kraj ovog mjeseca. Naime, čelnici OPEC-a najavili su održavanje neformalnog sastanka s Rusijom na kojem bi prema špekulacijama tržišnih sudionika moglo biti razgovora o zamrzavanju proizvodnje obzirom na znakove kako će zasićenost tržišta potrajati te kako bi se ojačala cijena sirove nafte na robnim burzama, ističu analitičari RBA

Posljedično, od početka kolovoza, odnosno od kada je OPEC najavio sastanak, cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) na robnim burzama je zabilježila rast cijene za 10 posto dok je cijena nafte tipa WTI porasla 9,3 posto. Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) jutros se kretala na razini od 46,3 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na razini od 43,7 dolara po barelu.

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) očekuje se usporavanje globalne potražnje za sirovom naftom sa 1,3mb/d u 2016. na 1,2mb/d u godini pred nama obzirom da su osnovni makroekonomski uvjeti i dalje neizvjesni, ističu analitičari RBA.

S druge strane, globalna opskrba nafte smanjila se za 0,3 mb/d u kolovozu kao rezultat smanjenja proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a. Sa 96,9 mb/d, globalna proizvodnja nafte bila je 0,3 mb/d niža u odnosu na godinu ranije, ali vrlo blizu rekordnoj razini proizvodnje zemalja članica OPEC-a što je gotovo u potpunosti neutraliziralo snažan pad opskrbe iz ne-OPEC zemalja. Očekuje se da će se proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a ponovo povećati u 2017. (+380 kb/d) nakon očekivanog smanjena za 840 kb/d u ovoj godini.

Očekujemo da bi prosječna cijena nafte tipa Brent u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju mogla biti na razini od 45 dolara po barelu. Ukoliko se proizvodnja zadrži na sadašnjim razinama to bi značilo nastavak visoke opskrbe iz zemalja OPEC-a što upućuje kako se značajniji pad zaliha tijekom iduće godine neće ostvariti.

'U takvim okolnostima oprezno optimistično očekujemo da će prosječna cijena nafte tipa Brent u 2017. biti na razini od 55 dolara po barelu. Cijena nafte mogla bi se naći pod pritiskom u kratkoročnom razdoblju kada Libija, kao što najavljuje, uspije reaktivirati neke od svojih izvoznih luka koje trenutno zauzimaju pobunjenici i na taj način poveća svoju proizvodnju od oko 300 tisuća barela dnevno na oko 600 tisuća u sljedećih mjesec dana', prognoziraju analitičari RBA.