ZBOG PRIJEVARE

Trumpu prijeti ovrha od 454 milijuna dolara, evo bez kojih bi imanja mogao ostati

01.03.2024 u 20:51

Bionic
Reading

Prizivni sud u New Yorku odbio je u srijedu bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pauzirati ovršnu presudu u građanskom postupku protiv njega i njegove tvrtke za prijevaru, prema kojoj duguje iznos od 454 milijuna dolara. Trump se žalio na presudu, ali još uvijek ima samo nekoliko tjedana da uplati gotovinu ili osigura jamčevinu. U protivnom bi se njegovo nekretninsko carstvo moglo naći na bubnju

Budući da je Trumpov dug po presudi viši od oko 400 milijuna dolara u gotovini i likvidnoj imovini za koju Forbes procjenjuje da je posjeduje, ostaje vidjeti kako će bivši predsjednik odlučiti platiti tu obavezu.

Iako je odbio njegov zahtjev za odgodom plaćanja, žalbeni sud je u srijedu obustavio ograničenje Trumpu na dobivanje zajmova u financijskim institucijama registriranim u New Yorku, dajući mu još jedan potencijalni put za prikupljanje sredstava.

U sudskom podnesku u srijedu, međutim, Trumpovi odvjetnici sugeriraju da bi njegove nekretnine mogle biti na udaru. 'Nekretnine bi vjerojatno trebale biti prodane kako bi se prikupio kapital pod hitnim okolnostima ako sud ne odobri pauziranje novčane presude', napisali su odvjetnici Clifford S. Robert i Alina Habba.

Forbes procjenjuje da ukupna vrijednost Trumpovih nekretnina, koje obuhvaćaju klubove za golf, odmarališta i posjede u New Yorku i diljem SAD-a, iznosi više od 1,9 milijardi dolara. Analitičari procjenjuju da je dovoljno prodati manji dio nekretnina ili čak refinancirati nekoliko njih da bivši predsjednik pokrije iznos koji duguje.

Iako bi mu mogla legalno zaplijeniti imovinu izvan New Yorka, državna tužiteljica Letitia James vjerojatnije će u slučaju ovrhe prvo krenuti na nekretnine u New Yorku i one koje bi mogle biti prodane na aukciji po najvišoj cijeni. Na bubnju bi se mogao naći njegov cijenjeni Trump Tower, a Forbes procjenjuje njegovu neto vrijednost na manje od 60 milijuna dolara.

Evo koliko vrijedi njegovih pet najvrednijih nekretnina.

1. Mar-a-Lago, Palm Beach

Neto vrijednost: 292 milijuna dolara

Trumpovo imanje u Palm Beachu, koje mu je postalo dom otkako je napustio dužnost, vrijedi oko 292 milijuna dolara, više od bilo čega drugog u njegovu portfelju. Bivši predsjednik tvrdio je da odmaralište vrijedi više od milijardu dolara, no opterećeno je dugovima. Mar-a-Lago bio je jedan od nekoliko spornih posjeda tijekom suđenja za prijevaru jer je Jamesov ured optužio Trumpa da je lažno napuhao njegovu vrijednost u izjavama o financijskom stanju.

2. 1290 Avenue of the Americas

Neto vrijednost: 287 milijuna dolara

Trump posjeduje samo manjinski udio u neboderu od dva milijuna četvornih stopa u New Yorku. Poslovni toranj prvenstveno je u vlasništvu i pod upravom tvrtke Vornado Realty Trust i njegova izvršnog direktora Stevena Rotha, a on je bio u Trumpovu gospodarskom savjetodavnom vijeću tijekom njegove kampanje 2016. godine. Postoji dobra šansa da će Vornado morati potpisati prodaju ili hipoteku. S druge bi strane partner hipotetski mogao posuditi novac Trumpu uz uvjet da, ako ga ne vrati, preuzme 100-postotno vlasništvo nad tornjem.

3. Trump National Doral Miami

Neto vrijednost: 166 milijuna dolara

Trump je u potpunosti vlasnik odmarališta Doral u Miamiju, hotela sa 643 sobe i kluba za golf s četiri terena. Preuzeo je kontrolu nad imovinom 2012., a zajam koji je koristio za financiranje kupnje jedan je od spornih poslovnih dogovora u građanskom postupku jer je predao financijska izvješća Deutsche banci koristeći prenapuhane procjene. Forbes procjenjuje da klub s Floride ostvaruje godišnji prihod veći od 100 milijuna dolara.

4. 555 California Street

Neto vrijednost: 127 milijuna dolara

Trump posjeduje 30 posto u nekretninama koje se sastoje od poslovnog nebodera i dvije manje zgrade u središtu San Francisca, a većinski udjel je u vlasništvu Vornado Realty Trusta. Nekretnina ukupno vrijedi 1,6 milijardi dolara, ali je opterećena hipotekom od 1,2 milijarde dolara.

5. 6 E. 57th Street

Neto vrijednost: 99 milijuna dolara

Trump nije vlasnik zgrade na adresi 6 E. 57th Street, već samo dva dugoročna najma luksuznog prostora od 65.000 četvornih metara nedaleko od Pete avenije u glavnom trgovačkom dijelu Manhattana.