graf govori

Troškovi u poljoprivredi padaju, a cijene hrane rastu. Je li poskupljenje opravdano?

27.09.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Prema podacima Eurostata, troškovi poljoprivredne proizvodnje u nekim zemljama, pa i u Hrvatskoj, značajno su pali

S druge strane, cijene hrane i dalje rastu pa je pitanje tko je kriv za poskupljenja i dalje neodgovoreno.

Prema Eurostatu, cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u proteklih godinu dana porasle su osam posto, a troškovi proizvodnje u poljoprivredi pali su za nemalih deset posto.

Cijene poljoprivrednih proizvoda najviše su porasle u Portugalu i Grčkoj, za više od 20 posto, dok su cijene hrane u Rumunjskoj pale za jedan posto, unatoč rastu troškova proizvodnje od čak šest posto.

Slovenija, slično kao i Hrvatska, bilježi pad cijene proizvodnje od dva posto, a cijene poljoprivrednih proizvoda porasle su za sedam posto.

Prema našem Državnom zavodu za statistiku, potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Naime, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto, u prosincu je rast inflacije usporio na 13,1 posto, u siječnju je iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, u ožujku 10,7 posto, u travnju 8,9 posto, u svibnju 7,9 posto, u lipnju 7,6 posto te u srpnju 7,3 posto.