PREVELIKI APETIT

Triglav želi kupiti Croatia siguranje, ali nema novca

01.03.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Direktor slovenskog 'Triglava' Matjaž Rakovec izjavio je da bi se najveća slovenska osiguravajuća tvrtka mogla natjecati za preuzimanje Croatia osiguranja ako slovenska vlada, koja svoje dionice u 'Triglavu' želi prodati, nađe takvog investitora koji bi 'Triglavu' omogućio širenje u regiji, za što postoji interes

'Željeli bismo takvog vlasnika koji bi pratio želju uprave da se širimo i jačamo poziciju u regiji', rekao je Rakovec u razgovoru za poslovni list 'Finance' od petka.

Dodao je da je za 'Triglav' zanimljivo hrvatsko tržište pa uprava razmišlja o kupnji Croatia osiguranja, ali i srbijanske osiguravajuće kompanije DDOR, te da ocjenjuje kako bi za obje akvizicije Triglav trebao oko 400 milijuna eura.

Na taj bi način Triglav osiguranje svoj tržišni udjel na poslovima osiguranja u regiji povećao na 35 posto, ali za to trenutačno nema potreban kapital, iako su za takvu njegovu ulogu zainteresirani neki strani investitori.

Kako je istaknuo Rakovec, problem je u još uvijek neizvjesnim planovima vlade s privatizacijom Triglava, po kojemu bi država u najvećoj osiguravajućoj kompaniji zadržala četvrtinu dionica, a ostalo prodala. Riječ je o procesu klasifikacije tvrtki u državnom vlasništvu radi njihove privatizacije i prodaje, ali taj postupak vlada još nije završila.

Rakovec je rekao da sve potencijalne investitore u Triglav načelno zanima što veći vlasnički udjel, ali da bi dobro bilo izabrati takvog koji bi Triglavu omogućio širenje u regiji, pri čemu dominantnu ulogu u odluci kome prodati državni udjel ne bi smjela imati sama cijena, nego mogućnost razvoja Triglava.

Rakovec je ocijenio da bi se takvi investitori u Triglav mogli naći te dodao da Triglav ima potpisani ugovor s Međunarodnim financijskim centrom (IFC), ustanovom Svjetske banke, po kojemu bi Triglav postao centar za poslove osiguranja za cijelu jugoistočnu Europu.

Triglav je u četvrtak objavio prve procjene rezultata poslovanja u 2012. godini, prema kojima je lani ostvario rekordnih 89,7 milijuna eura dobiti i čistu dobit od 73,2 milijuna, iako je bruto prihod od prikupljenih premija od 936,3 milijuna eura smanjen za pet posto u odnosu na 2011. godinu. Od toga je u Sloveniji ostvaren prihod od 647,6 milijuna eura, a ostalo u zemljama u regiji na kojima je Triglav prisutan.