AGROKOROV PRVI KVARTAL

Tri Todorićeve kompanije u gubitku, Konzumu srezana dobit

02.05.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Gotovo sve kompanije iz Todorićevog koncerna ostvarile su u prvom kvartalu dvoznamenkast rast prihoda, s izuzetkom Konzuma kojem su prihodi također rasli, ali znatno manje - za 3,7 posto. No zato su čak tri Agrokorove kompanije izlistane na Burzi zabilježile minus: Jamnica, Tisak i Vupik, Konzumova dobit srezana je za čak 84 posto, dok su Zvijezda, Ledo, Belje i PIK Vinkovci zabilježili rast dobiti. Na nižu profitabilnost glavnih Agrokorovih uzdanica najviše je utjecao rast materijalnih troškova

Konzumova dobit pala za 84 posto

Trgovački lanac Konzum, koji Agrokoru donosi najveći dio prihoda, u prvom tromjesečju povećao je prihode za 3,7 posto, na 2,8 milijardi kuna, no neto dobit mu je pala za 84 posto, na samo dva milijuna kuna. Velik pad dobiti uzrokovan je rastom materijalnih troškova, koji su za stotinjak milijuna kuna veći nego lani, a među njima se ističu vanjski troškovi. Uprava Konzuma podsjeća na 'klimu općeg pesimizma, čija je logična posljedica suzdržanost stanovništva u potrošnji'. S obzirom na rani ovogodišnji termin Uskrsa, većina potrošnje za taj blagdan pribrojena je prvom kvartalu. Novčani tijek iz poslovnih aktivnosti uvećan je za 171 milijun kuna.

Jamnica povećala prihode, no umjesto dobiti - gubitak

Poslovni prihodi Jamnice rasli su u prvom kvartalu za 12 posto i iznosili su 202,9 milijuna kuna, dok je umjesto 2,5 milijuna kuna lanjske dobiti ovogodišnji gubitak iznosio 1,4 milijuna kuna. Gubitak je nastao zbog povećanih rashoda, među kojima se ističe rast troškova prodane robe. U Jamnici tumače da su povećani rashodi rezultat povećanih cijena sirovina, energije i repromaterijala. Poboljšan im je novčani tijek iz poslovnih aktivnosti za 11 milijuna kuna, što je rezultat povećanja kratkoročnih potraživanja i kratkoročnih obveza.

Zvijezda ima dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti

Agrokorova tvornica ulja Zvijezda također je povećala prihode za 12 posto u prvom kvartalu, a oni su iznosili 232,4 milijuna kuna. I dobit je uvećana za 13 posto, na 5,9 milijuna kuna. Iz kompanije napominju da su na domaćem tržištu ostvarili 83 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 17 posto, pri čemu su im glavna izvozna tržišta BiH i Slovenija. Zvijezda je povećala novčani tijek iz poslovnih aktivnosti (sa 22 na 64 milijuna kuna) zahvaljujući smanjenju kratkoročnih potraživanja, odnosno boljoj naplati.

Ledo u plusu umjesto minusa

I Ledu su rasli prihodi - uvećani su za 10 posto, na 186,2 milijuna kuna. Lani je u prvom kvartalu tvornica sladoleda bila u gubitku od 6,9 milijuna kuna, no ove godine zabilježila je dobit od 355.000 kuna. O Ledu se već dulje piše da traži kupca, tako da se plus proizvođača sladoleda u zimskom kvartalu može tumačiti i kao uljepšavanje financijskog izvješća prije prodaje. Novčani tijek smanjio mu se za tridesetak milijuna kuna.

Tisak smanjio minus i povećao prihode

Agrokorov lanac kioska Tisak povećao je prihode za 11 posto u prva tri mjeseca, na 707,7 milijuna kuna. Gubitak od četiri milijuna kuna manji je za 18,7 posto od lanjskog u prvom kvartalu, kada je iznosio 4,9 milijuna kuna. Zbog velikog rasta kratkoročnih obveza (za 224 milijuna kuna) količina novca u opticaju porasla je za 28 milijuna kuna.

Belju rasla dobit, Vupik udvostručio prihode, ali u minusu

Prihodi Belja porasli su za 8 posto, na 328,1 milijun kuna, a dobit za 24 posto, na 3,1 milijun kuna. Vupik je gotovo udvostručio prihode, a porasli su sa 37,6 na 72,7 milijuna kuna (skok od 93 posto). S obzirom na to da su mu i rashodi gotovo udvostručeni, zabilježio je gubitak od 6,3 milijuna kuna. Prihodi PIK-a Vinkovci porasli su za 27 posto, na 59,5 milijuna kuna, dok je neto dobit veća od prošlogodišnje za 5,8 posto i iznosila je 1,8 milijuna kuna.