tržište kapitala

Trgovanje bez jasnog sentimenta, Zagrebačka banka u fokusu

Bionic
Reading

Trgovanje se na Zagrebačkoj burzi u srijedu odvijalo bez jasnog sentimenta, dionički indeksi su zaključili na suprotnim stranama uz neznatne promjene, dok je likvidnost blago ojačala u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 2.817,6 bodova, što predstavlja minimalni pad od 0,01 posto, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 ojačao neznatnih 0,02 posto. Svi sektorski indeksi su zaključili u zelenom teritoriju, pri čemu je najviše profitirao indeks građevinskog sektora, s rastom od 1,3 posto, čemu je pridonio rast cijene Dalekovoda od 2,5 posto, osim indeksa sektora industrije, koji je oslabio 0,2 posto.

Ukupno je protrgovano oko 685 tisuća eura, pri čemu je više od jedne trećine prometa, točnije 255 tisuća eura, generirala dionica Zagrebačke banke, ojačavši pri tom 1,1 posto, nakon objave da je Glavna skupština usvojila prijedlog isplate dividende u iznosu od 1,40 eura po dionici. Više od 100 tisuća eura je prikupila još samo dionica INA-e, koja je na prometu nešto nižem od 109 tisuća eura ojačala 4,2 posto, te time pokupila titulu dobitnika dana, a slijedi je dionica Podravke, s prometom od 46 tisuća eura i padom cijene od 0,3 posto.

Uz već spomenutu dionicu INA-e, dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Atlantske Plovidbe, koje su porasle 2,3 posto, te dionice Podravske banke i Arena Hospitality Grupe, čije su cijene ojačale 1,9 posto. Među dobitnike se ugurala i dionica Valamar Riviere, koja je porasla 1,2 posto, nakon što su dva dioničara dostavila protuprijedlog Glavnoj skupštini vezan za prijedlog odluke o stjecanju vlastitih dionica, a u kojem predlažu da se najveći ukupni broj stečenih dionica ograniči na 5% temeljnog kapitala društva (vs prvotno predloženih 10%), a najniža cijena po kojoj se dionice mogu stjecati na 10% prosjeka tržišne vrijednosti dionice tijekom trideset dana koji prethode kupnji (vs prvotno predloženih 20%).

Na strani gubitnika, redovne dionice Končar D&ST su potonule 3,5 posto, dionice Hrvatske poštanske banke si izgubile 2,7 posto na vrijednosti, dok je povlašteno izdanje Končar D&ST oslabilo 1,4 posto.

Dobitnik dana INA +4,17% 500,00

Gubitnik dana Končar D&ST -3,45% 1.400,00

CROBEX -0,01% 2.817,56