NADAN VIDOŠEVIĆ

'Trebamo rezati državni aparat'

16.09.2009 u 13:31

Bionic
Reading

'Bez obzira na završetak krize u svijetu, mi trebamo rezati državni aparat,' istaknuo je Nadan Vidošević na sjednici Gospodarskog vijeća HGK u Šibeniku.

Gospodarska kretanja u Šibensko-kninskoj županiji u prvom polugodištu ove godine prate negativne trendove u Hrvatskoj, istaknuto je na danas održanoj proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) Šibensko-kninske županije.

Govoreći o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo da se u pripremama za oporavak gospodarstva treba uspostaviti nacionalni dogovor oko važnih problema, kao što je demografsko pitanje, što je zapravo vrlo važno ekonomsko pitanje.

"Mirovinski i zdravstveni fondovi za normalno funkcioniranje trebaju bar dva milijuna ljudi koji rade, pa zbog toga moramo osmisliti kvalitetnu natalitetnu politiku, ali i politiku useljavanja", kazao je Vidošević.

Istaknuo je da Hrvatska treba uspostaviti učinkoviti sustav uprave i odrediti svoje ključne interese.

"Završetak negativnih kretanja u svijetu za nas neće donijeti olakšanje, mi bez obzira na to trebamo rezati troškove državnog aparata", naglasio je Vidošević.

Predsjednik šibensko-kninske županijske komore Petar Škender naveo je da su ukupni prihodi u šest mjeseci ove godine bili 2,3 milijarde kuna, što je za 19,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a najveći pad prihoda zabilježila su velika poduzeća, čak 29 posto.

Vanjskotrgovinska razmjena Šibensko-kninske županije ima pozitivnu bilancu od oko 2,4 milijuna dolara, ali taj podatak treba uzeti uvjetno, jer je zamjetan veliki pad uvoza kao potvrda pada ukupnih gospodarskih aktivnosti u županiji, napomenuo je Škender.

Direktor TLM-a Damir Begović pojasnio je kako je na pad prihoda i rashoda u cijeloj županiji utjecao pad cijena aluminija na svjetskom tržištu. U TLM-u nema toliko velikog pada obujma posla, naglasio je Begović ističući, međutim, da je krajem prošle i početkom ove godine povremeno bilo značajnog pada narudžbi u Tvornici prešanih i Tvornici valjanih proizvoda u TLM-u i to od 20 do 40 posto.

Tvornica Knauf, jedno od najuspješnijih srednjih poduzeća županije, izravno je pogođena krizom na svjetskom tržištu, što je vidljivo u smanjenju izvoza u Europsku uniju i treće zemlje, ali bilježi i smanjenje narudžbi iz Hrvatske zbog zastoja stranih investicija i problema u građevinarstvu.

Za sada smo se uspjeli prilagoditi otežanim uvjetima poslovanja i vjerujem da ćemo izdržati sve dok ne dođe do općih pozitivnih pomaka u svijetu i u nas, rekao je Stjepan Rak iz te tvrtke.

Prema iznesenim podacima, u prvoj polovici ove godine prosječan broj zaposlenih u Šibensko-kninskoj županiji bio je oko 1 posto manji nego u istom razdoblju lani, ali se zato na kraju lipnja 2009. na Zavodu za zapošljavanje bilježi čak 10 posto više nezaposlenih nego u lipnju prošle godine.