TURISTIČKA SEZONA

Treba li nas zabrinuti manjak od 340.000 stranaca na cestama?

15.07.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Bez obzira na odlične turističke brojke iz prvog dijela godine, uspjeh cijele sezone ovisi o narednih 30 do 45 dana. Zbog toga zabrinjavajuće zvuče podaci iz MUP-a da je u prva dva srpanjska vikenda cestama ušlo čak 340.000 stranaca manje nego lani. Međutim, u Ministarstvu turizma, a istog su raspoloženja i ljudi iz branše, nema panike. I dalje vjeruju u ponavljanje lanjskih rekordnih rezultata

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba kaže kako zasad ništa ne govori o tome da bi moglo doći do većeg podbačaja.

'Ulazak u sedmi mjesec uvijek je dosta tvrd. Prema informacijama s terena, hoteli i kampovi dobro su popunjeni, a u privatnom smještaju još ima prostora. Ali i prošle godine u isto vrijeme privatnici su imali problema', objašnjava Žgomba.

Minus od 340.000 stranaca na cestama u prva dva srpanjska vikenda, prema njegovom mišljenju, ne možemo uzeti kao referentan podatak.

'Tu se govori o dolascima vikendom, a mi bilježimo jako puno dolazaka turista i drugim danima u tjednu. Kad bismo imali podatke za svih 15 dana, mogli bismo nešto zaključiti. Usto, velik je porast prometa u zračnim lukama', istaknuo je Žgomba.

Inače, prema istraživanju Instituta za turizam od prije dvije godine, više od 80 posto naših gostiju na odmor stiže automobilom, a avionom manje od 10 posto.

Iako je optimist, i Žgomba napominje kako naše turističke djelatnike čeka teška borba u pokušaju ponavljanja prošlogodišnjih brojaka.

'Uvjeren sam da ćemo uspjeti. Ali neke stvari ove sezone dodatno otežavaju stvar. Loši vremenski uvjeti, poplave u šestom mjesecu u Europi koje su usporile booking, vizni režim za goste iz Rusije i Ukrajine te povratak konkurenata koji lani nisu bili u žiži interesa, Grčke i Tunisa', kazao je Žgomba.

Iz Ministarstva turizma na naš upit kako resorni ministar Darko Lorencin komentira podatke MUP-a odgovoreno nam je kako oni očekuju iste rezultate kao i lani, uz rast prihoda dva do tri posto.