UDRUGA FRANAK

'Tražimo da HNB zaprijeti Hypo banci oduzimanjem dozvole za rad'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.12.2015 12:33
  • Objavljeno 15.12.2015 u 11:01
Udruga Franak

Udruga Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što je HNB u ponedjeljak objavio da se većina banaka obvezala da će iz dodataka ugovora o konverziji kredita u 'švicarcima' izostaviti odredbe o posljedicama mogućeg ukidanja izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) od strane Ustavnog suda, Udruga Franak objavila je da Hypo Alpe Adria Bank (HAAB) ni nakon zahtjeva HNB-a ne pokazuje znakove da će nezakonite odredbe izbaciti iz aneksa ugovora

Stoga Udruga Franak traži od Hrvatske narodne banke da neodgodivo naloži Hypo Alpe Adria banci izbacivanje spornih dijelova iz aneksa te da u skladu sa svojim ovlastima toj banci zaprijeti oduzimanjem odobrenja za rad ako ne postupi po nalogu HNB-a.

Također, UF zahtjeva od HNB-a da naloži svim bankama objavljivanje svih karakterističnih obavijesti kojima su one obavještavale euro dužnike o promjenama kamata u pojedinim vrstama kredita.

Iz tih obavijesti mora se vidjeti o kakvoj vrsti kredita i klijenta se radi, kojeg datuma je bila određena početna kamata i na koje datume se nominalna kamata mijenjala na koji postotak.

'Radi se o vrlo jednostavnom zahtjevu na koji je vrlo jednostavno i odgovoriti. Povijesna kretanja kamata i metodologije za određivanje kamata koje su banke objavile, ne govore o tome kako su se u konkretnim kreditima kamate realno mijenjale', pojašnjavaju iz Udruge Franak.

Ističu da će, ako HNB ne postupi po njihovim zahtjevima, poduzeti legalne aktivnosti protiv HNB-a. Dodaju i da su spremni blokirati rad banaka na dulji period ako se sve zakonske odredbe ne budu poštovale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!