POMAŽE POVRATKU SRBA U HRVATSKU

Todorićeva Zvijezda ušla u štednu banku Tesla

05.07.2011 u 08:39

Bionic
Reading

Dokapitalizacijom su u vlasničku strukturu Tesla štedne banke d. d. ušli i Fond za razvoj Republike Srbije te nekoliko hrvatskih tvrtki, a nova dokapitalizacija te banke uslijedit će na jesen, najavljeno je nakon današnje skupštine štedne banke Tesla na kojoj su bili i predstavnici novih dioničara

Tesla štedna banka, sa sjedištem u Zagrebu, nastala je iz štedne banke malog poduzetništva A, a sredinom svibnja ove godine Savjet Hrvatske narodne banke dao je suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine da mu se odobri stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu te banke koje će biti realizirano kupoprodajom dijela dionica te dokapitalizacijom.

Kako je istaknuto nakon današnje skupštine, nakon najnovije dokapitalizacije temeljni kapital štedne banke Tesla iznosi 32 milijuna kuna, od čega Fond za razvoj AP Vojvodine i Fond za razvoj Republike Srbije sudjeluju sa po 11 milijuna kuna, Tvornica ulja Zvijezda (iz sastava Agrokora) s četiri milijuna kuna, Končar s tri i pol milijuna kuna, Šećerana Županja s dva milijuna, a u vlasničkoj su strukturi u manjem dijelu zastupljeni i bivši vlasnici štedne banke A.

Osnovna funkcija banke Tesla jest stvaranje održivih ekonomskih uvjeta za povratak, ostanak i opstanak Srba u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić dodajući kako je cilj i poticanje suradnje dviju zemalja i povezivanje tvrtki iz Hrvatske i Srbije.

Odnosi Srbije i Hrvatske idu uzlaznom linijom, ali to, nažalost, još ne prati i odgovarajući razvoj gospodarske suradnje, rekao je ministar u Vladi Srbije Srđan Srećković.
Osnivanje banke dodatni je kanal za ulazak srpskih kompanija na hrvatsko tržište, kazao je.

Najavljujući novu dokapitalizaciju banke Tesla za jesen, predsjednik Nadzornog odbora banke Milorad Pupovac kazao je kako je cilj da se do kraja godine dođe do kapitala u iznosu od sto milijuna kuna, a ići će se i na više, do 120 milijuna kuna.

Razgovaramo s nizom subjekata, tvrtki u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u trećim zemljama, svima koji žele podržati suradnju Hrvatske i Srbije i vide svoje poslovne interese, rekao je Pupovac.

Banka Tesla će, kako je istaknuto, ponajprije ulagati u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poticati malo i srednje poduzetništvo u povratničkim sredinama.
Predsjednik uprave banke Zvonko Agičić najavio je da će prva poslovnica banke Tesla biti otvorena do kraja ove godine u Zagrebu, a plan je u pet godina razviti šest regionalnih centara.