TRAŽI SE STRATEGIJA

Todorićev menadžer: Treba nam ozbiljan dokument za budućnost poljoprivrede

09.06.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Hrvatskoj je potrebna nova poljoprivredna strategija, dokument koji će dati pregled dosadašnjeg stanja i odrediti ciljeve za budućnost, istaknuto je u utorak na okruglom stolu pod nazivom "Strategija hrvatske poljoprivrede" održanom u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Društva agrarnih novinara

Svaka ozbiljna tvrtka ima svoju viziju, a pošto je država najveća kompanija u zemlji, a Ministarstvo poljoprivrede najveća poljoprivredna kompanija, onda je moraju imati i oni, kazao je predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Goran Pajnić. Pajnić je i bivši direktor Belja, dok sada vrši funkciju izvršnog direktora za poljoprivredu u Agrokoru.

"Nužno je napraviti jedan ozbiljan dokument, čiji će nositelj biti Ministarstvo poljoprivrede, a na temelju kojeg će se poljoprivreda usmjeravati u budućnosti. Taj dokument mora reći što želimo i gdje želimo ići", kazao je Pajnić te dodao kako ne može prihvatiti da postojeća poljoprivredna strategija na sebi nosi godinu 2002., a sada je 2015. "To više ne živi", kazao je.

"Moramo se strateški odrediti koliko možemo biti samodostatni, to netko treba reći", istaknuo je Pajnić te dodao kako moramo biti svjesni svojih ograničenja.

"Mi danas opet pričamo o mliječnom gospodarstvu, a to je vrh stočarske proizvodnje koji traži najveće investicija i velika znanja, ono što nam nedostaje. Mi trebamo razmišljati, ali to je strateška odluka, o proizvodnjama koje nisu toliko komplicirane, poput ovčarstva, sustava krava-tele. Ne trebamo napustiti proizvodnju mlijeka, ali moramo biti svjesni da nikada nećemo biti samodostatni u tome", kazao je.

Da bi se razvio poljoprivredni i prehrambeni sektor treba znati što se hoće i zato je potreban novi strateški okvir koji će definirati ciljeve, kazao je Goran Buturac sa zagrebačkog Ekonomskog instituta.

I nekadašnji ministar poljoprivrede (1992./1993.) Ivan Majdak također se slaže da je izrada strategije nužna, treba odrediti jasne ciljeve, a strategija treba biti podloga za njihovu realizaciju.

Dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta Zoran Grgić slaže se da je strategija važna, no napominje kako se ona ne smije proglasiti "knjigom svih knjiga", već mora dati pregled stanja i odrediti ciljeve.

Na skupu je istaknuta važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača kao i važnost edukacije.

"Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju prepoznati potrebu udruživanja", istaknula je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Kazala je i kako je činjenica da imamo OPG-e, da proizvode, ali ono što im nedostaje je znanje, nove tehnologije, inovacije, ono što su prije imali preko zadruga. Stoga je udruživanje šansa i prilika, kazala je Španjol.

I Jan Marinac iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika istaknuo je važnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača, edukaciju, a veliku priliku vidi i u korištenju sredstva iz EU fondova te mjerama iz programa ruralnog razvoja.