DRUGI ČOVJEK AGROKORA

Todorić zavapio: Ne smijemo izgubiti naše selo!

25.04.2016 u 10:48

Bionic
Reading

Dopredsjednik koncerna Agrokor Ante Todorić gostovao je u nedjelju na Hrvatskom radiju u Emisiji za selo i poljoprivredu. Zabrinut je zbog negativnih trendova koji vode, smatra, u potpuno uništenje hrvatskog sela i domaće poljoprivredne proizvodnje

'Nije normalno to da Hrvatska uvozi preko 50 posto svinja i više od 30 posto junadi. Pada nam proizvodnja mlijeka. Sve više uvozimo povrće. Moramo dobro razmisliti koja je daljnja strategija. U suprotnom izgubit ćemo naše selo, a naše selo je jedno od najljepših poljoprivrednih dobara koje ima Europa. Moramo svi skupa nešto napraviti, posebno mi trgovci i veliki proizvođači, da zaštitimo hrvatsko selo i proizvode. Da ne damo viškovima iz Europe da se ovdje 'trejdaju' i prodaju duplo ispod europskih cijena. To će uništiti hrvatsku proizvodnju', rekao je Todorić.

Istaknuo je kako Agrokor već 25 godina živi i radi samo za jednu strategiju, a to je da proizvede što više hrvatskih proizvoda i plasira ih na domaće i strana tržišta.

'U Hrvatskoj imamo 20.000 zaposlenih. Proizvodimo i prodajemo oko 7,5 milijardi kuna hrvatskih proizvoda. Konzum, na što smo jako ponosni, u svojoj ponudi ima preko 80 posto domaćih proizvoda', nabrojio je Todorić te je dodao kako više od 50 posto hrvatske male proizvodnje otkupljuje njegov koncern.

Na pitanje tko je kriv za to što se u hrvatskim trgovinama prodaju meso i mlijeko daleko ispod europskih cijena, zbog čega su nedavno prosvjedovali domaći proizvođači, drugi čovjek Agrokora je odgovorio kako su za to svi odgovorni.

'Mislim da smo svi krivi za to, od proizvođača do trgovaca. Treba vidjeti koliko se uvozi, otkud se uvozi i zašto se uvozi tako jeftino. Iz nekih zemalja, u kojima je mlijeko sedam kuna, u Hrvatsku dolazi po tri kune ili čak niže, za 2,5 kuna. Mislim da je to pitanje za sve sudionike u lancu', rekao je Ante Todorić.