ZBOG KUPNJE MERCATORA

Todorić se riješio više od pola dućana, na bubnju još 47 trgovina

04.03.2015 u 13:13

Bionic
Reading

Prema nalogu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića ponovno je u dnevnim novinama oglasio listu objekata koji moraju biti prodani ili iznajmljeni jer bi u protivnom tržišni udio tvrtke koja je nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj iznosio između 30 i 40 posto, što je zabranjeno. Do danas je tako Agrokor dezinvestirao gotovo dvije trećine od 96 prodajnih mjesta predviđenih rješenjem Agencije. Na najnovijem popisu ukupno je 47 prodavaonica kojih se Agrokor mora riješiti: 38 iz prvog paketa te dodatnih devet

Do 15. siječnja ove godine Agrokor je dezinvestirao 30 od 96 prodajnih mjesta predviđenih rješenjem Agencije. Od toga je 19 prodajnih mjesta prodano, a 11 je dano u zakup na pet godina (uz mogućnost produljenja za još pet godina). Preostali objekti nalaze se u završnoj fazi dezinvesticije dok za četiri od pet prodajnih mjesta predviđenih za dezinvestiranje nije bilo zainteresiranih.

No očito je Agrokor shvatio svoju zadaću, pa je predložio devet zamjenskih prodajnih mjesta, nešto manje kvadrature, koja ostvaruju gotovo 50 posto više prometa od onih koja zamjenjuju.

Agencija je prihvatila taj prijedlog, a kako rok za dezinvestiranje istječe 12. ožujka, naloženo je Agrokoru da za ta prodajna mjesta bez odgode, putem oglasa na službenim mrežnim stranicama Agrokora, Konzuma i Mercatora-H te u regionalnim tiskovinama navedenih prodajnih mjesta, krene u pronalazak zainteresiranih ponuditelja.

U slučaju neuspjele ponude Agrokor bez odgode treba pristupiti prenamjeni što većeg broja tih prodajnih mjesta.

Agencija je također naložila Agrokoru da do isteka roka za dezinvestiranje mora sklopiti ugovore za koje je postupak ugovaranja u završnoj fazi, kao i za ona prodajna mjesta za koja su pregovori još u tijeku. Također, u najvećoj mogućoj mjeri potrebno je riješiti status prodajnih mjesta u zakupu.

Popis objekata možete vidjeti na slici: