POMAMA ZA DIONICAMA

Todorić i Rajić namamili špekulante na Kaštelanske staklenike

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 03.02.2011 14:22
  • Objavljeno 03.02.2011 u 14:22
Radnici Kaštelanskih staklenika prosvjedovali su zbog odluke Fonda za privatizaciju da novi vlasnik staklenika ne mora zadržati radna mjesta aktualnih zaposlenika. Na fotografiji je Katica Karlović, radnica staklenika sa 38 godina radnog staža. Foto: Duje

Radnici Kaštelanskih staklenika prosvjedovali su zbog odluke Fonda za privatizaciju da novi vlasnik staklenika ne mora zadržati radna mjesta aktualnih zaposlenika. Na fotografiji je Katica Karlović, radnica staklenika sa 38 godina radnog staža. Foto: Duje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Nagađanja da su Ivica Todorić i Luka Rajić zainteresirani za kupnju Kaštelanskih staklenika izazvala su pravu pomutnju na Zagrebačkoj burzi. Dionica koja je godinama tonula, paralelno s gomilanjem gubitaka u ovoj dalmatinskoj tvrtki za proizvodnju povrća, odjednom je doživjela pravu renesansu. Informacija da će početna cijena za dionicu biti 7.000 kuna pokrenula je potražnju, a špekulacije da su za tvrtku zainteresirani glasoviti tajkuni izazvala je pomamu tragača za brzom zaradom

Prije dva tjedna krenuo je stampedo na dionice Kaštelanskih staklenika. U razdoblju od desetak trgovinskih dana vrijednost dionice na burzi skočila je sa 750 na 3.000 kuna, više od četiri puta. Očito je da špekulanti računaju na nadmetanje financijskih moćnika, premda je Uprava Kaštelanskih staklenika prije nekoliko dana izvijestila da ih nitko od zainteresiranih kupaca još nije kontaktirao.

Ozren Matijašević, sindikalni predstavnik u Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, potvrdio nam je da je sredinom mjeseca donesena odluka o prodaji većinskog paketa dionica Kaštelanskih staklenika, i to po početnoj cijeni od 7.000 kuna, gotovo tri puta iznad nominale. Radi se o svojevrsnom presedanu, jer HFP u prvi krug prodaje u pravilu kreće s nominalnom cijenom dionice.

Prema uvjetima natječaja, potencijalni investitor bi za većinski paket od 75,6 posto temeljnog kapitala Kaštelanskih staklenika trebao izdvojiti najmanje 601,4 milijuna kuna. Razlog ovako visokoj početnoj cijeni je zemljište u vlasništvu tvrtke, unutar kojeg se nalazi i atraktivna parcela locirana u blizini splitske zračne luke.

'Procjenom nekretnina od strane sudskog vještaka došlo se do spomenute početne cijene', ističe Matijašević. Po svemu sudeći, u procjenu je uključena i buduća prenamjena dijela zemljišta iz poljoprivrednog u poslovno-turističko. 'Pokrenuta je procedura i upućen je prijedlog prenamjene poljoprivrednog zemljišta na lokacijama Resnik i Kaštela', potvrdio je Matijašević.

Za Matijaševića je najvažnije da prema uvjetima natječaja potencijalni investitor mora nastaviti postojeću djelatnost i zadržati sve radnike na rok od najmanje godinu dana. Također, mora prihvatiti postojeći kolektivni ugovor i predložiti petogodišnji poslovni plan i plan investicija.

Inače, poslovanje Kaštelanskih staklenika posljednjih godina daleko je od profitabilnog. U devet mjeseci prošle godine ostvaren je prihod od svega 14,5 milijuna kuna, a rezultat poslovanja je gubitak od 9,1 milijun kuna. Kako su se preneseni gubici od prethodnih godina već popeli na 80 milijuna, očigledno je da s postojećim modelom poslovanja tvrtka nema budućnost. U nedavnoj prošlosti država je već spašavala Kaštelanske staklenike od propasti. Bio je to 2006. godine kada je tvrtka, tada u privatnom vlasništvu, dokapitalizirana unosom zemljišta, tako da je opet prešla u većinsko državno vlasništvo.

Ukoliko bi se u prvom krugu pojavio investitor, prodajom dionica Kaštelanskih staklenika država bi ostvarila najveći privatizacijski prihod još od privatizacije Hrvatskog Telekoma. Međutim, pitanje je postoji li danas ulagač koji bi bio spreman iskeširati tolik iznos, pogotovo ako se uzmu u obzir ograničavajući uvjeti natječaja. Sudeći po uhodanom običaju kupovine posrnulih kompanija za jednu kunu, bilo bi pravo čudo da se na natječaj prijavi jedan Ivica Todorić.

A čini se da ni najoptimističniji špekulanti ne vjeruju u pozitivan ishod, budući da je cijena dionice burzi uzletjela samo do 3.000 kuna, a to je još uvijek daleko od početne cijene iz natječaja.

*Autor ne posjeduje dionice Kaštelanskih staklenika

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi