FORBESOVA LISTA

Todorić četiri puta bogatiji od Tedeschija

28.05.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, najbogatiji je biznismen u ex-Yu regiji. Vrijednost samo dijela prehrambeno-trgovačkog koncerna koji kotira na burzi dosegnula je 573 milijuna eura, procjenjuje hrvatsko izdanje Forbesa

Todorić je četiri puta veći od Emila Tedeschija, idućeg na listi hrvatskih bogataša, i za oko 160 milijuna eura bogatiji od drugog bogataša na regionalnoj listi, Slovenca Sandija Češka koji je na biznisu Studio Moderna, točnije prodaji madraca Dormeo i TV prodaji Top Shop, stekao imetak od 410,6 milijuna eura.

Na trećem mjestu je Miodrag Kostić, MK grupa je holding kompanija, jedna od najuspješnijih u Srbiji u čijem se sastavu nalazi 36 povezanih poduzeća koja posluju u poljoprivredi, turizmu, upravljanju nekretninama, IT tehnologiji i financijama. Kostićevo carstvo teško je 234 milijuna eura.

Četveroplasirani Emil Tedeschi, suvlasnik Atlantic grupe, procijenjen je na 145,5 milijun aura. Prvu petorku zatvara Vuk Hamović, najveći trgovac strujom od Ukrajine do Grčke. Njegova tvrtka EFT je u 2011. godini u svijetu ostvarila 2,17 milijardi eura prometa.


U analizi Forbesa ističe se kako regija, bez obzira na impresivne poslovne rezultate, nije dovoljna za dugoročni poslovni uspjeh. Zbog toga su najveće regionalne kompanije već izašle iz regionalnih okvira, ali i sami vlasnici procjenjuju da će se za daljnji rast morati udruživati i zajedno izlaziti na velika tržišta.

To je povezivanje na nedavnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao temu nametnuo i Miodrag Kostić, poznat i kao kralj šećera. Simbolično je Kostić kroz zajedničku imaginarnu tvrtku u kojoj bi bio Agrokor Ivice Todorića, njegova MK grupa, Atlantic grupa Emila Tedeschija, Podravka i Nektar u vlasništvu obitelji Radun iz Srbije prikazao stvarnu snagu regionalnog diva koji bi imao gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda. Kostić je čak i složio ime te megakompanije - AMANP.