KREĆU INVESTICIJE

TLM se dijeli na tri poduzeća

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2009 16:27
  • Objavljeno 18.02.2009 u 16:30
TLM

TLM

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Tvornica lakih metala (TLM) d.d. dijeli se na tri poduzeća - društva s ograničenom odgovornošću - Tvornicu valjanih proizvoda (TVP), Tvornicu prešanih proizvoda (TPP) i TLM Invest, odlučeno je na sjednici Nadzornog odbora, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave šibenskog aluminijaša Damir Begović

Najavio je kako će se u 2009. godini početi realizirati prva faza investicija u Tvornicu valjanih proizvoda u iznosu od 12 milijuna eura, te u Tvornicu prešanih proizvoda od ukupno 24,5 milijuna eura. Valjaonica i prešaona zadržavaju djelatnost obrade aluminija, dok će se TLM Invest baviti razgradnjom pogona bivše Elektrolize, uklanjanjem opasnog otpada, te osmišljavanjem novih sadržaja na tom prostoru, što će se planirati u suradnji s lokalnim vlastima u Šibeniku, rekao je Begović.

Sve će organizacijske promjene biti upućene na usvajanje na Skupštinu tvrtke, a očekuje se da će postupak reorganizacije TLM-a biti dovršen do travnja ove godine, naglasio je Begović.

Kako bi se povećala proizvodnja valjanih proizvoda u ovoj će godini u TVP-u biti uloženo u novu peć, prematalicu i modernizaciju sustava pakiranja, čime će se poboljšati rad i smanjiti gubici u proizvodnji.

Ulaganjima u TPP-u predviđa se gradnju nove tvorničke zgrade na prostoru gdje se sada nalazi stara zgrada elektrolize u vrijednosti od 7,5 milijuna eura, te nabavu novog stroja za prešanje, kapaciteta 12.000 tona godišnje, kao i ulaganja u modernizaciju alatnice, što će s potrebnim obrtnim sredstvima iznositi ukupno 24,5 milijuna eura.

U vlasničkoj strukturi TLM d.d. udio od 82 posto ima Konzorcij Adrial, koji čime Konstruktor, Feal, Dalekovod, Zagreb-Montaža i Aluflexpack.

U tom ukupnom udjelu konzorcija, u Tvornici valjanih proizvoda 75 posto udjela će imati Aluflexpack te po 12,5 posto Zagreb-Montaža i Dalekovod.

U Tvornici prešanih proizvoda po 25 posto udjela imat će Konstruktor, Feal, Dalekovodi i Zagreb-Montaža, dok će u TLM Investu po 20 posto udjela imati Konstruktor, Feal, Dalekovod, Zagreb-Montaža i Aluflexpack.

Ostali vlasnici, među njima i 10 posto malih dioničara, postat će suvlasnici u sva tri poduzeća srazmjerno svojim sadašnjim udjelima u TLM-u d.d. Svaki od suvlasnika razmjerno veličini udjela preuzet će udio u investicijama, rekao je Begović.

Druga investicijska faza počet će krajem 2010. godine, a još nije odlučeno hoće li se investirati u novu ljevaonicu, što se dogovara i s Aluminijem iz Mostara, pa će o tome ovisiti hoće li ta faza koštati 48 ili 36 milijuna eura.

Odgovarajući na pitanje novinara o efektima ekonomske krize na poslovanju TLM-a, Begović je rekao kako je na cijelom tržištu došlo do pada od oko 20-25 posto.

Iako početak siječnja nije mjerodavan za konačne rezultate, narudžbe su smanjene za oko 20 posto, a problem je i rastuća nelikvidnost, rekao je Begović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi