Krunoslav Jakupčić

Tko je uhićeni šef Hrvatskih šuma? HDZ-ovac, bivši košarkaš i trener koji je plaćom nadmašio premijera

29.05.2020 u 11:02

Bionic
Reading

U petak je zbog sumnji u zloporabu ovlasti uhićen šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Uhićenje je dio velike akcije u Hrvatskim šumama u kojoj je pala i bivša kninska gradonačelnica te državna tajnica Josipa Rimac

Uhićeni Jakupčić diplomirani je inženjer šumarstva koji je prošao sve šumarske instance od inženjera do šefa uprave. Radio je u šumarijama u Đurđevcu (u kojem je i rođen), Koprivnici, Repašu i Križevcima, a u 38. godini stigao je u Zagreb gdje preuzima upravu šuma Zagreb.

Dugogodišnji je sportaš koji je igrao košarku do 32. godine, bio je i trener, a u politici se pronašao u HDZ-u, koji ga je 2017. postavio za predsjednika Uprave Hrvatskih šuma.

Jakupčić je postao šef šuma nakon što se otkrilo da je tada imenovani predsjednik Krešimir Žagar do preuzimanja funkcije bio gradonačelnik Našica. Prema zakonu o sprečavanju sukoba interesa, niti jedan dužnosnik, pa tako ni Žagar, ne smije godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti biti u upravi bilo koje tvrtke pa je došlo do ponovne smjene, na Jakupčićevu korist.

Njegova neto plaća u Hrvatskim šumama iznosi neloših 29.297 kuna, što je čak 7700 kuna viša plaća od premijerove. Kakve su poslovne rezultate Hrvatske šume lani imale nije moguće doznati, jer taj izvještaj još uvijek nije objavljen iako je već prošlo pola 2020. godine.

U rezultatima za 2018., prvu godine Jakupčićeva mandata, vidljivo je da su šume poslovale s dobiti od 54 milijuna kuna te poslovnim prihodima od 2,2 milijarde kuna ili 200 milijuna kuna više nego godinu ranije.

U medijima, Jakupčića se spominjalo odmah po preuzimanju mandata, kada je, kako je pisao Jutarnji list napravio čistku direktora koji nisu bili članovi HDZ-a.

U imovinskoj kartici Jakupčić prijavljuje dva stana u Zagrebu, jedan od 96 i drugi od 44 kvadrata ukupne vrijednosti milijun i pol kuna, apartman u Pirovcu vrijedan 435.000 kuna, te garažu u Zagrebu vrijednu 74.000 kuna. Od novca, uštedio je samostalno 306.620 kuna, dok manje iznose štednje ima zajedno sa ženom i djecom. Od automobila tu su Volkswagen Passat iz 2014. vrijedan nešto više od 80.000 kuna te Renault Megane iz 2011. vrijedan 30.000 kuna. Uza sve ovo, vlasnik je i manjeg komada šume te jedne oranice.