nije po volji predsjedniku

Tko je Paolo Savona, kontroverzni ekonomist zbog kojeg bi Talijani mogli opet na izbore

28.05.2018 u 22:22

Bionic
Reading

Ekonomist zbog kojeg je propao pokušaj formiranja talijanske vlade euro je prozvao 'njemačkim kavezom', a pristupanje Italije eurozoni 'povijesnom greškom'

Gotovo tri mjeseca prošla su od posljednjih talijanskih parlamentarnih izbora, a sudeći po događajima tijekom vikenda i u ponedjeljak, susjedima s druge strane Jadrana uskoro se smiješi još jedan odlazak na birališta. Najnoviji povod je odbijanje talijanskog predsjednika Sergija Mattarelle da potvrdi predloženog ministra financija i ekonomije Paola Savonu, zbog čega je otpalo konačno formiranje talijanske vlade. Mattarella je u ponedjeljak stoga kao privremenog premijera predložio Carla Cottarellija, no njegovo imenovanje također je vrlo malo vjerojatno.

Na parlamentarnim izborima održanim početkom ožujka najveću pojedinačnu podršku dobio je nezavisni Pokret 5 zvijezda, stranka koja je započela kao projekt borbe protiv establišmenta komičara Beppa Grilla, ali je od osnivanja do danas prerasla u pravu političku silu. Pokret 5 zvijezda dobio je podršku nešto manje od trećine građana, nakon njih je uslijedila koalicija desnih stranaka koja je zajednički dobila 37 posto glasova, a među njima najviše je dobila tzv. Liga (donedavno Lega Nord, odnosno Sjeverna liga) s podrškom malo većom od 17 posto. S druge strane spektra bila je koalicija lijevih stranaka, za koju je glasalo nešto manje od četvrtine talijanskih glasača.

Kako niti jednoj opciji izborni rezultati nisu omogućili samostalno formiranje vlade, Pokret 5 zvijezda i Liga su u proteklih nekoliko tjedana vodili mukotrpne pregovore ne bi li predsjedniku Mattarelli predložili mandatara. Pregovori su konačno završeni ovih dana i Mattarelli je kao premijer predložen Giuseppe Conte, no kako se među predloženim ministrima nalazio i Paolo Savona, kojeg Mattarella nije želio odobriti, a kome koalicija nije željela naći zamjenu, Conte je odbio premijersku poziciju i Italiji slijedi opet nekoliko turbulentnih političkih mjeseci jer Carla Cottarellija, predloženog novog mandatara, najvjerojatnije neće odobriti parlament.

Tko je pak Paolo Savona, oko koga se vrti najnoviji neuspjeh talijanske politike da dobije imalo stabilniju vladu?

Osamdesetjednogodišnji Savona je poznati talijanski ekonomist, sveučilišni profesor, cijenjeni autor nekoliko knjiga i brojnih članaka, s iskustvom u politici i u svemu se čini kao sasvim solidan kandidat za ministra ekonomije i financija osim u jednom – poznati je euroskeptik.

  • +2
Paolo Savona Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U knjizi koja upravo ovih dana dolazi u prodaju Savona pristupanje Italije eurozoni, odnosno preuzimanje eura kao valute, proglašava 'povijesnom greškom' te poziva na formiranje plana B koji bi omogućio odustajanje od eura sa što manje posljedica, pokaže li se to neophodnim jer bi u suprotnom mogla 'završiti kao Grčka'. Knjiga nosi naslov 'Kao noćna mora i kao san', a Savona u njoj jedinstvenu europsku valutu proziva 'njemačkim kavezom' i napada talijanske dužnosnike koji su donijeli odluku o uvođenju eura, za koji tvrdi da je 'prepolovio talijansku kupovnu moć'. Njegovo nezadovoljstvo njemačkom ulogom u eurozoni možda se najbolje vidi iz stava da 'Njemačka nije promijenila ideju o svojoj ulozi u Europi nakon pada nacizma, čak i ako je odustala od toga da je ostvari na vojni način'.

Njegovi euroskeptični stavovi podudaraju se sa stavovima Lige, a čak i ako je Pokret 5 zvijezda svoj negdašnji euroskeptični zanos u posljednje vrijeme poprilično obuzdao, jasno kritički stav koji Savona ima prema euru očito je snažno zasmetao predsjedniku Mattarelli. U medijima se prenose i izjave osoba bliskih Savoni koje kažu da cijenjeni talijanski ekonomist nije protivnik europskog zajedništva i integracije, ali smatra da je zajednička valuta bila pogreška.

  • +21
Beppe Grillo, osnivač pokreta 5 zvijezda Izvor: Pixsell / Autor: Vandeville Eric/ABACA/PIXSELL

Sam Savona, koji je tijekom karijere radio i u talijanskoj središnjoj banci, bio predsjednik talijanskog udruženja poslodavaca Confindustria, na čelu nekoliko poslovnih banaka i član uprava nekoliko velikih kompanija, izjavio je tijekom vikenda kako želi 'drukčiju Europu, jaču, ali više jednaku'.

No uzme li se u obzir činjenica da talijanski vanjski dug iznosi više od 130 posto tamošnjeg bruto domaćeg proizvoda, jasno je zašto se i na sam spomen euroskeptika Savone kao potencijalnog talijanskog ministra financija na tržištima javila neugodna napetost.

Italija je i dalje četvrta po veličini ekonomija unutar Unije, godinama se već bori s rastom produktivnosti, a tamošnji bankarski sustav i dalje ne ulijeva previše povjerenja. Imenovanje Savone ne bi bilo daleko od nalijevanja ulja na vatru, a talijanska politička klima ionako nikad nije daleko od vrenja.