MARKO KOLANOVIĆ

Tko je hrvatski Gandalf u JP Morganu

29.09.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Ako ste uložili novac u dionice američkih kompanija, možda biste trebali poslušati savjete Marka Kolanovića, Zagrepčanina koji šefuje cijelim odjelom u investicijskoj banci JP Morgan. Kolanovićev talent opjevao je Bloomberg koji ga naziva novim Gandalfom

Kolanovića je 2012. časopis Institutional Investor proglasio najboljim burzovnim analitičarom u Sjedinjenim Američkim Državama u kategoriji ekonomske strategije i derivata. Pod reflektorom medija ponovno se našao krajem kolovoza ove godine nakon što je najavio gubitke na burzama jer su cijene dionica rasle dva dana zaredom oko šest posto. Idućeg dana indeks S&P 500 pao je četiri posto.

'U svojem najnovijem triku, Marko je u ponedjeljak rekao da je tehnički pritisak na prodaju dionica većim dijelom gotov i da će investitori biti raspoloženi za kupnju. I eto nas danas, gledamo rast cijena dionica', piše Bloomberg.

Ugledni financijski list navodi da postoje tri potencijalna objašnjenja za Kolanovićev uspjeh. 'On je Gandalf, taj tip je čarobnjak koji dešifrira kvantne analize i malo je boljih od njega', smatraju u Bloombergu.

Drugo objašnjenje njegove točnosti su samoostvarujuća proročanstva. Postoji, naime, dovoljno ulagača koji su toliko zbunjeni tržištem da slušaju Kolanovića i postupaju u skladu s njegovim preporukama.

Posljednje objašnjenje govori o čistoj sreći. 'Ako imate kovanicu koju ste bacili četiri puta i četiri puta je pala na istu stranu, ne znači da imate čarobnu kovanicu', zaključuju u Bloombergu.

Potkraj 90-ih Kolanović je diplomirao fiziku na zagrebačkom PMF-u. Doktorat je obranio u SAD-u nakon čega je stvorio karijeru u financijama.