SPREMAJU SE KAZNE

Tisuće tvrtki ne žele prijaviti vlasnike

novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je oko 9500 prijava za upis članova društava s ograničenom odgovornošću od ukupno 18.500 koji su to prema Zakonu o sudskom registru bili dužni učiniti do kraja listopada, piše Poslovni dnevnik

Još je lošiji odaziv tvrtki na razini države. Na Visokom trgovačkom sudu neslužbeno tvrde da je više od polovice poduzetnika prekršilo obvezu usklađenja. No o konkretnim brojkama ne žele govoriti te 'lopticu' prebacuju na Ministarstvo pravosuđa. Ondje pak kažu kako još nemaju konačne pokazatelje, ali prema njihovim podacima nekoliko dana uči isteka roka zaprimljeno je 6.837 prijava.

'Do 28. listopada je svega 16 posto obveznika ispunilo obvezu, a registrirano je ukupno 42.982 društva koja se trebaju uskladiti s člankom 52. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru', odgovorila je Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa.

Draženka Deladio, glasnogovornica Trgovačkog suda u Zagrebu, objašnjava da se prijave na tom sudu obrađuju i još se ne pokreću postupci naplate novčanih kazni. No ističe da će do toga doći. Kaže da će kazna stići na žiro-račune oko 9.000 zagrebačkih tvrtki pa nema šanse da je, ako reguliraju obvezu sa zakašnjenjem, izbjegnu.

'Upisi po prijavama podnesenim nakon 31. listopada 2010. bit će provedeni, ali će podnositelji biti kažnjeni', poručila je. Dodaje da će Trgovački sud dostaviti rješenje o izrečenoj novčanoj kazni zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Ono će u ime države pokrenuti ovršni postupak radi naplate.

'Građansko-upravni odjeli nadležnih državnih odvjetništva, koji se bave ovrhama, osposobljeni su obaviti i zakonsku obvezu da u ime države pokrenu ovršne postupke radi naplate novčanih kazni prema rješenjima Trgovačkog suda u Zagrebu', poručuje Dražen Jelenić, županijski državni odvjetnik u Zagrebu.

Obvezna doregistracija podataka o suosnivačima će zbog velikoga poduzetničkog neposluha značiti golem posao za pravosuđe koje će penalizirati između 20 i 30 tisuća društava s ograničenom odgovornošću. Preko noći će oformiti više desetaka novih spisa za što se navodno ipak moraju dodatno organizirati, pa i uvesti prekovremene smjene. Neki smatraju da bi rješenje mogla biti Vladina uredba kojom bi se produžio zakonski rok. Tako bi se, kažu, ublažio udar novčane kazne od 5.000 kuna na male poduzetnike, a pravosuđe rasteretilo minornih ovrha u odnosu na važnije stvari jer nije cilj da se tvrtke kazne, nego da se usklade sa zakonom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi