NOVI TOP DIONIČAR

Tipovao na dionice Atlantske plovidbe i dobro zaradio

03.03.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Privatni investitor Igor Bilbija kupio je od Croatia osiguranja 2,55 posto dionica dubrovačke Atlantske plovidbe i postao najveći dioničar te brodarske kompanije

Kako je izvijestila Zagrebačka burza, Bilbija je stekao 35.632 dionice dubrovačkog brodara po cijeni od 285 kuna.

Riječ je o udjelu od 2,55 posto, nakon čijeg stjecanja Bilbija ukupno posjeduje 10,4 posto kompanije. Time je postao najveći pojedinačni dioničar, a država (Centar za restrukturiranje i prodaju), koja posjeduje 10,05 posto dionica, pala je na drugo mjesto.

Bilbija ih je kupio od Croatia osiguranja, koje je u izvanburzovnoj trgovini prošlog petka ukupno prodalo 53.000 dionica (3,8 posto udjela) i time smanjilo svoj udjel u vlasništvu na 6,83 posto.

Inače, Bilbija već duže vrijeme povećava udjel u Atlantskoj plovidbi. Većinu dionica kupio je prošle godine u razdoblju povijesno niskih vozarina za rasute terete, kada su i cijene dionica Atlantske plovidbe potonule na najniže razine u desetljeću.

Oporavak cijena vozarina krenuo je u jesen, što je dovelo do osjetnog rasta brodarskih dionica pa trenutno njegov udjel u Atlantskoj vrijedi oko 46 milijuna kuna.  

Uz dionice Atlantske plovidbe, Bilbija posjeduje značajne udjele u drugim kompanijama izlistanima na Zagrebačkoj burzi. Najvredniji je onaj u Valamar Rivijeri, u kojoj je je Bilbija deseti dioničar s udjelom teškim oko 48 milijuna kuna.