ODLUKA JE PALA

Teva preuzima Rathiofarm za 5 mlrd dolara

19.03.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Vlasnica zagrebačke Plive, izraelska farmaceutska tvrtka Teva Pharmaceutical Industries, dogovorila je preuzimanje njemačkog proizvođača generičkih lijekova Rathiofarm. Posao je vrijedan pet milijardi dolara. Zajednička kompanija imala bi 40.000 zaposlenih, a godišnji prihodi procjenjuju se na 16,2 milijarde dolara

Prijašnji vlasnik Ludwig Meckler morao je prodati Rathiofarm da bi otplatio dugove koje je pogrešnim ulaganjima na burzi nakupio njegov otac, osnivač kompanije, koji je zbog toga u siječnju 2009. počinio samoubojstvo.

Za kupnju Rathiofarma bilo je mnogo interesenata, a među ozbiljnim kandidatima bili su američki Pfizer i islandski Actavis, no nakon devet mjeseci pregovora kao pobjednik je izašla Teva. Izraelska kompanija će akvizicijom Rathiofarma preuzeti vodeću ulogu na njemačkom tržištu generičkih lijekova, vrijednom oko 8,6 milijardi dolara. Plan Teve je do 2015. podići godišnju neto dobit na 6,8 milijardi dolara, a akvizicija njemačke tvrtke taj će cilj učiniti mnogo bližim.

Pfizer se nakon neuspjeha u preuzimanju Rathiofarma usredotočio na druge potencijalne mete, a analitičari smatraju da je to prije svih njemačka farmaceutska kompanija Stada.

Zbog agresivnog ulaska Teve na europska tržišta, pod pritiskom je i slovenska Krka, koja je na njemačkom tržištu prisutna od 2007. kada je preuzela tvrtku TAD Pharma. Ta kompanija 2008. prihodovala je nešto manje od 90 milijuna eura.