SPORNA IZMJENA PRAVILNIKA

Telekomi ogorčeni drastičnim povećanjem naknada

28.05.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Hrvatske telekom operatere šokirao je prijedlog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da se godišnja naknada mobilnim operaterima za radiofrekvencije poveća sa 0,5 na 5 posto godišnjeg bruto prihoda, uz istovremeno ukidanje postojeće naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra

U Ministarstvu obrazlažu da se predloženim rješenjem teret plaćanja naknade za radiofrekvencije u potpunosti prebacuje s korisnika na operatere, što je u skladu s prevladavajućom praksom u državama članicama EU-a.

Izmjene modela plaćanja naknade za radiofrekvencije operateri doživljavaju kao novi udar na poslovanje, još jači od postojećeg 6-postotnog 'harača' zbog kojega je Hrvatsku prozvala Europska komisija.

'Riječ je o neprihvatljivoj mjeri kojom se udeseterostručuje naknada koju plaćamo državi, odnosno o mjeri koja bi za posljedicu mogla imati zaostajanje cjelokupnog društva na polju komunikacija jer telekom operatori zasigurno ne bi mogli zadržati dosadašnje visoke standarde funkcioniranja sektora', komentiraju u Hrvatskom Telekomu, ističući da bi predloženim povećanjem naknade u Hrvatskoj postale najviše u Europi

'Uzmemo li u obzir i druge naknade koje operatori plaćaju HAKOM-u i državnom proračunu, tada bi predloženim povećanjem one nadišle 7 posto prihoda od mobilnih usluga, i to bez uračunatih jednokratnih naknada koje su već plaćene prilikom dobivanja dozvola', procjenjuju u HT-u. Prve analize pokazuju da bi za HT samo ovo povećanje značilo plaćanje dodatnih 150 milijuna kuna godišnje, što je, kad se u obzir uzmu već ranije plaćene dozvole, više i od iznosa dosadašnjeg 6-postotnog poreza.

'Čak i ako bi se ukinuo porez na mobilne komunikacije od 6 posto, predloženo rješenje znatno je nepovoljnije od njega jer je i trajno i skuplje za operatore', zaključuju u HT-u.

Izmjenama pravilnika ogorčeni su i u Vipnetu, u kojem prijedlog nazivaju jednostranom izmjenom koncesijskih uvjeta.

Operateri posebno naglašavaju da će takav potez Ministarstva dovesti do daljnjeg smanjenja investicija. 'U slučaju usvajanja ovakvog prijedloga ne preostaje nam ništa drugo nego preispitati daljnja ulaganja, a nedvojbeno je da bi ovakva mjera značajno umanjila naš investicijski potencijal', poručuju iz HT-a.

U Vipnetu kažu da prijedlog obezvređuje poslovne planove svih potencijalnih i postojećih koncesionara u drugim prometnim granama i industrijama.

'Ovo pokazuje da se u Hrvatskoj planirani povrat sredstava jednokratnom odlukom može produljiti unedogled', rekla je za Poslovni dnevnik Dubravka Jusić, voditeljica komunikacija Vipneta.