MINISTARSTVO FINANCIJA

Tek jedna ponuda za savjetnika za privatizaciju HPB-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.08.2012 09:34
  • Objavljeno 22.08.2012 u 09:31
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivana Marinic Kragic

Ministarstvo financija zaprimilo je jednu valjanu ponudu za savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), a riječ je o ponudi zajednice ponuditelja koju čine KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i Šavorić&Partneri odvjetničko društvo d.o.o. iz Zagreba, objavilo je u utorak Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

Ponuditelji, kako se neslužbeno doznaje, za poslove savjetnika za prodaju 51,46 posto dionica HPB-a traže oko 8,47 milijuna kuna, a kada se tomu doda i PDV ukupni se trošak penje na oko 10,5 milijuna kuna.

Ministarstvo financija u srpnju je objavilo javni natječaj za izbor savjetnika, a rok za dostavu ponuda istekao je danas u 12 sati.

Uz ponudu KPMG-a, do isteka roka u Ministarstvu financija zaprimljena je još jedna ponuda koja, kao navode iz Ministarstva, nije otvorena jer nije bila dostavljena na način i u skladu sa zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje, s obzirom da na vanjskom omotu nisu bile navedene oznake izgleda propisanog dokumentacijom za nadmetanje.

Riječ je, kako se doznaje, o ponudi švedske tvrtke Lagerkvist&Partnerst iz Stockholma.

Nakon izvršenog pregleda i ocjena zaprimljene ponude, Ministarstvo financija će, sukladno odredbama dokumentacije za nadmetanje i Zakona o javnoj nabavi, najkasnije u roku od 30 dana od dana javnog otvaranja ponuda donijeti odluku o odabiru ili odluku o poništenju, navode iz Ministarstva financija.

Vlada je na sjednici 20. lipnja pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske HPB-u od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

Ministarstvo financija u srpnju je objavilo natječaj za usluge savjetnika koji uz ostalo treba istražiti potrebu za povećanjem kapitala prema postojećem stanju u HPB-u i predvidivom razvoju za najmanje slijedeće tri godine, procijeniti ukupnu vrijednost HPB-a i vrijednost udjela države u kapitalu te banke, a zadaća mu je i savjetovati vladu u vezi s privatizacijom HPB-a, što se posebice odnosi na procjenu tržišta i istraživanje potencijalne prednosti javne ponude ili privatnog plasmana te u slučaju preporuke za privatni plasman imenovanje potencijalnih strateških investitora za dokapitalizaciju i kupnju dionica ili udjela, ali i pripremu samog plana privatizacije (prodaje i dokapitalizacije) koji će uključiti sve elemente i radnje koje su potrebne za završetak prodaje dionica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi