PRIHODI RASLI

Tehnika ostvarila dobit puno manju od očekivane

15.02.2016 u 10:50

Bionic
Reading

Zagrebačka Tehnika prošlu je godinu završila s neto dobiti nešto višom od pola milijuna kuna, dvostruko manjom u odnosu na godinu ranije, što je posljedica nedovoljne popunjenosti kapaciteta, posebno u Zagrebu, ali i smanjenja marži, pada prodaje i cijena stanova te internih problema i slabosti tvrtke, navodi se u konsolidiranom izvješću Tehnike za 2015. godinu

Tehnika, odnosno njenih devet tvrtki u Hrvatskoj i jedna u BiH, lani su ostvarile ukupne prihode od 754 milijuna kuna što je 5,9 posto više nego 2014. godine, a glavnina prihoda ili 684,8 milijuna kuna ostvarena je na domaćem tržištu, kaže se u izvješću. U približno istom postotku rasli su i ukupni rashodi, na 752,5 milijuna kuna.

Najveći dio poslovnih prihoda, koji su lani bili na razini 630,5 milijuna kuna, ostvaren je na temelju ugovora s poznatim investitorom, na osnovu kojih je uprihođeno 575,6 milijuna kuna. Od prodaje stanova Tehnika je lani ostvarila 10,4 milijuna kuna prihoda, nešto manje od 30 milijuna kuna odnosi se na prihode od trgovine, a preostalih 112 milijuna kuna čine ostali poslovni prihodi.

Tako je od poslovanja u 2015. ostvarena neto dobit u iznosu od 567,5 tisuća kuna, naspram 1,28 milijuna kuna neto dobiti iz 2014. godine. Prema planu za prošlu godinu, Tehnika je očekivala neto dobit nešto višu od šest milijuna kuna.

'Osnovni razlog smanjenja ostvarene realizacije i manje neto dobiti od planirane prvenstveno je u nedovoljnoj popunjenosti kapaciteta, posebno na području Zagreba, smanjenju marži za radove po ugovorima za poznatog investitora, smanjenju prodaje i cijene stanova te zbog naših internih problema i slabosti', ocjenjuje se u izvješću.