VRIJEDNOST DIONICA

Tedeschi zaradio desetak puta više od Todorića

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najveći burzovni dobitnik među poduzetnicima bio je u 2009. godini najveći dioničar Atlantic grupe Emil Tedeschi, dok su najveći gubitnici supružnici Fižulić

Vrijednost dionica izlistanih na Zagrebačkoj burzi od siječnja ove godine u prosjeku je narasla 24,3 posto. To bi značilo da je svaki vlasnik toliko i zaradio na svojim dionicama u posljednjih dvanaest mjeseci. Kada se, međutim, zanemari statistički prosjek, rezultati su različiti, a za neke burzovne 'tajkune' i prilično razočaravajući, piše Business.hr.

Najviše razloga za osmijeh može imati Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe. Njemu je ova godina donijela 292,6 milijuna kuna više zahvaljujući velikom rastu prosječne cijene dionica Atlantica. Njegov portfelj, prema prosječnoj cijeni u ponedjeljak, vrijedi 890,16 milijuna kuna, čime je Tedeschi nadoknadio velike gubitke iz prošle godine.

Znatno je u ovoj godini narasla i tržišna kapitalizacija tvrtki iz portfelja najvećeg hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića. Naime, portfelj Agrokor, u kojem Todorić drži 91,67 posto, na kraju 2008. godine vrijedio je više od 5,54 milijarde kuna, da bi na kraju trgovanja na Zagrebačkoj burzi 28. prosinca dosegnuo 5,57 milijardi kuna.

Agrokor je tako tri trgovinska dana prije kraja godine imao 28,2 milijuna kuna veću tržišnu kapitalizaciju nego na kraju 2008. godine. Budući da EBRD u Agrokoru ima 8,33 posto vlasničkog udjela, sam Ivica Todorić, razmjerno svojem udjelu u grupaciji, može se pohvaliti rastom vrijednosti portfelja u iznosu 25,1 milijun kuna.

Najveći relativni gubitak na Zagrebačkoj burzi zabilježili su supružnici Fižulić, čija je dionica Magme do 28. prosinca pala 34,7 posto. Goranko Fižulić tako je u minusu 48,5 milijuna kuna, a njegova supruga Biserka Preininger Fižulić kao najveća dioničarka, vlasnica 1.524.820 dionica, izgubila je 48,7 milijuna kuna.

Portfelj Marinka Zadre i njegove tvrtke EOS-Z u sladorani Viro iznosi 36,05 posto ili 499.900 dionice te šećerane, od početka godine dobio je na vrijednosti 10 posto. To znači da je Zadro u plusu 17,2 milijuna kuna.

Obitelj Grgić kao većinski vlasnik Euroherca i Jadranskog osiguranja izgubila je pak na njihovim dionicama nešto više od 23 milijuna kuna.

U minusu je i Marijan Hažeković, vlasnik 1,2 milijuna dionica Genere. On je zbog pada cijene dionice te farmaceutske tvrtke izgubio 29,1 milijun kuna.

Hotelijer Jako Andabak, vlasnik Sunca koncerna, na dionicama hotela Tučepi i Brela izgubio je više nego što je uložio u Hajduk. Vrijednost njegova portfelja smanjila se 14,5 milijuna kuna.

Njegov kolega Anđelko Leko, vlasnik HUP-a Zagreb, zbog velikog rasta cijene dionica svoje hotelske grupacije u plusu je 35,7 milijuna kuna. Milan Artuković, vlasnik Francka, na kraju godine lakši je za 72,6 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi