USPJEŠNA INTERVENCIJA

Tečaj kune kratkoročno stabiliziran

30.01.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon što je ovotjedna repo aukcija HNB-a dovela do smirivanja napetosti na tržištu novca, RBA analitičari očekuju nastavak razdoblja izraženije volatilnosti na novčanom tržištu

Također, očekuju da će se zadržati i neizvjesnost glede održavanja obratnih repo aukcija. Imajući u vidu da će smanjenje rezervi središnja banka koristiti primarno za refinanciranje inozemnih obveza države, može se očekivati zadržavanje smanjene razine likvidnosti kao glavnog instrumenta u ublažavanju deprecijacijskih pritisaka na domaću valutu.

Prošlotjedna devizna intervencija HNB-a rezultirala je padom tečaj EUR/HRK na razine od 7,43 kune za euro, a na tim razinama nastavljeno je trgovanje i na samom početku ovoga tjedna. Nakon što je HNB na početku tjedna najavio neodržavanje i ovotjedne obratne repo aukcije generirali su se dodatni aprecijacijski pritisci na domaću valutu te je promatrani tečaj zabilježio pad na razine od oko 7,37 kuna za euro

Ipak, nakon povećanja likvidnosti odnosno prihvaćanja svih pristiglih ponuda na obratnoj repo aukciji tečaj EUR/HRK zabilježio je tek blagi rast te se stabilizirao na razinama od oko 7,38 kuna za euro. Stabilnijoj razini trgovanja pridonio je i manji volumen trgovanja u drugoj polovici tjedna. 

Tečajna kretanja i dalje će prvenstveno ovisiti o potezima središnje banke, smatraju RBA analitičari, te očekuju zadržavanje trgovanja na razinama od oko 7,40 kuna za euro u kratkom roku.