KRIZA EUROZONE SE VRAĆA?

Tečaj eura zaronio duboko u odnosu na dolar i jen

11.01.2015 u 10:32

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u devet godina, duboko ispod 1,20 dolara, jer je deflacija u eurozoni ojačala uvjerenje ulagača da će Europska središnja banka (ECB) uskoro agresivnije olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura potonuo je prošloga tjedna prema američkoj valuti 1,3 posto, na 1,1845 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na 1,1754 dolara, najnižu razinu od prosinca 2005. godine.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegova cijena potonula 2,9 posto, na 140,35 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu'. Tečaj mu je skliznuo 1,6 posto, na 118,50 jena.

Euro se pod pritiskom našao u srijedu, nakon što je Eurostat objavio da su u prosincu potrošačke cijene u eurozoni pale 0,2 posto, što je njihov prvi pad od 2009. godine.

Povećana opasnost od deflacije ojačala je očekivanja da će ECB, po uzoru na američki Fed te britansku i japansku središnju banku, već na sjednici 22. siječnja najaviti programe kupnje državnih obveznica.

"Jačaju očekivanja da će ECB početi s kvantitavnim ublažavanjem monetarne politike. Neki prognoziraju da bi tečaj eura mogao pasti na oko 1,15 dolara", kazao je Kyosuke Suzuki iz banke Societe Generale.


Suprotno tome, američka središnja banka Fed sprema se povećati kamatne stope, premda su i dalje neizvjesni vremenski okviri u kojima će se to dogoditi. Zapisnik s posljednjeg sastanka čelnika Feda pokazao je da se neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, a većina na tržištu očekuje da će takve poteze poduzeti sredinom ove godine.

Na to upućuju i pokazatelji daljnjeg snažnog rasta američkog gospodarstva. Tako je u prosincu u SAD-u otvoreno 252.000 novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala s 5,8 na 5,6 posto, najnižu razinu u šest i pol godina.

S druge strane, rast eurozone i dalje je anemičan. Najnoviji podaci pokazali su da je krajem prošle godine u Francuskoj i Njemačkoj, najvećim gospodarstvima tog bloka, zabilježen pad industrijske proizvodnje, pri čemu je u Njemačkoj zabilježen i oštar pad izvoza.

Jedinstvenu europsku valutu dodatno pritišću zabrinutosti da bi na izvanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj 25. siječnja mogla pobijediti stranka Syriza koja želi ukinuti mjere štednje i zatražiti daljnje smanjenje grčkog duga. Stoga njemački mediji pišu kako Njemačka priprema rezervne planove za mogući izlazak Grčke iz eurozone.

Zbog svega toga većina analitičara očekuje daljnje jačanje dolara prema euru. Tako, primjerice, analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da bi tečaj eura do lipnja mogao pasti na 1,11, a do kraja ove godine na 1,08 dolara.

No, ima i drugačijih procjena. Tako PNC Financial Service Group prognozira da bi cijena eura u lipnju mogla iznositi 1,18, a na kraju godine 1,19 dolara.