REGIONALNI LIDER

TDR u 2010. prodao 4,4 posto više cigareta

23.03.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Rovinjski je TDR u prošloj godini prodao više od 13 milijardi komada cigareta, što je 4,4 posto više nego godinu prije, objavljeno je u srijedu iz te kompanije

'Rast prodanih količina nije pratio i rast prihoda jer je TDR, unatoč povećanju trošarina na svim tržištima, uvažavajući gospodarsku situaciju i rastuću krizu, donio odluku o minimalnom povećanju cijena svojih proizvoda', navodi se u priopćenju.

'S tržišnim udjelom većim od 25 posto, TDR je vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi. Svaki četvrti pušač u regiji potrošač je TDR-ovih proizvoda, a Ronhill je najprodavaniji cigaretni brend u jugoistočnoj Europi. Osim u regiji, TDR svoje proizvode izvozi u Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate i Iran, gdje je u tijeku gradnja tvornice.

Tvornica bi s radom trebala započeti početkom 2012. godine. Tom investicijom, vrijednom 30 milijuna eura, TDR se još snažnije pozicionira kao jedan od vodećih hrvatskih izvoznika', izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

S predstavnicima najveće udruge proizvođača duhana Krupan list početkom godine TDR je potpisao ugovor o dugoročnoj proizvodnji duhana. Četverogodišnjim ugovorom, koji su prihvatili kooperanti Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji, proizvođačima je zajamčena otkupna cijena od 10,40 kuna za kilogram duhana, što je povećanje od pet posto.

Uz to, Hrvatski duhani osiguravaju niže cijene reprodukcijskih materijala te niže kamate na kredite za reprodukcijske materijale, avanse i dugoročne kredite. S kooperantima je ugovorena sadnja duhana na 4.406 ha, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

'Tako su, unatoč rastućoj gospodarskoj krizi, za više od 1000 proizvođača duhana stvoreni dobri uvjeti za nastavak razvoja i povećanje proizvodnje duhana', navodi se u priopćenju TDR-a.

'Proizvodnja duhana daje sigurnost i jamči zaposlenost hrvatskog sela u Podravini i Slavoniji, na čijim se poljima godišnje proizvede oko deset tisuća tona duhana koji se izvozi na sve kontinente, a ove godine prvi put u Novi Zeland i Australiju. Hrvatska primarna proizvodnja duhana s više od pet posto sudjeluje u europskoj proizvodnji duhana, a takav udio nema nijedna druga kultura u domaćoj poljoprivredi', zaključuje se u priopćenju.