OSIGURANA OPSKRBA

Talijanski Eni novi dobavljač plina za Hrvatsku

16.12.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Nakon isticanja dugoročnog ugovora s ruskim Gaspromom, novi glavni dobavljač plina za hrvatsko tržište bit će talijanska kompanija Eni

Inina tvrtka Prirodni plin zaključila je 15. prosinca ugovor za dobavu prirodnog plina s talijanskom kompanijom Eni. Nakon konkurentnog i transparentnog procesa nabave za dobavu plina čiji je cilj bio odabir visoko pouzdanog dobavljača pod najpovoljnijim uvjetima u smislu najbolje moguće cijene i fleksibilnosti uvjeta, odabrana je najbolja ponuda, stoji u priopćenju koje je Ina dostavila Zagrebačkoj burzi.

Isporuke plina započet će od 1. siječnja 2011, a ugovor je zaključen na tri godine s godišnjim količinama od 750 milijuna kubičnih metara u prosjeku.

U priopćenju se ističe da je Ina uspjela dogovoriti veću fleksibilnost u količinama i povoljnije cijene te istovremeno i mogućnost korištenja dvaju pravaca dobave - Slovenije i hrvatsko-mađarskog interkonektora za koji se očekuje da će s radom započeti u narednom razdoblju.

'Usprkos nekim otvorenim pitanjima vezanima uz budućnost plinskog poslovanja, Ina je kontinuirano poduzimala sve potrebne mjere kako bi osigurala stabilnu i neprekinutu opskrbu plinom u Hrvatskoj tijekom ogrjevne sezone te je u tom smislu i zaključila ugovor o dobavi s najboljim mogućim uvjetima dostupnima na tržištu. Odabir Enija kao pouzdane i kredibilne kompanije dokaz je našeg uspjeha u osiguranju sigurnosti opskrbe za hrvatske građane i industriju', poručuje Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Eni je jedna od vodećih europskih kompanija u plinskom biznisu i dugogodišnji Inin partner u projektima istraživanja i proizvodnje plina