OKONČANA AGONIJA

Talijani kupili Željezaru Sisak!

04.06.2012 u 16:52

Bionic
Reading

Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila je danas da je zaključila prodaju Željezare Sisak talijanskoj grupi Danieli. Željezara Sisak, koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije CMC prodana je grupi Danieli za oko 30,4 milijuna dolara, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici CMC-a

Prerano je za nagađanja koliko će radnika novi vlasnik zadržati, piše Sisak.info.

Financijski savjetnik CMC-a za navedenu transakciju bio je Deutsche Bank Securities.

'Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo s grupom Danieli zaključili sporazum o prodaji hrvatskih poslova vezanih za željezaru. Prodajom svih izdanih dionica CMC Sisak završava se važan korak našeg strateškog plana o repozicioniranju poslovanja radi poboljšanja financijskih pokazatelja i povećanja vrijednosti za dioničare', kazao je u priopćenju Joe Alvarado, predsjednik i glavni izvršni direktor CMC-a.

Američki CMC je 2007. godine kupio sisačku Željezaru, a krajem prošle godine je objavio da je odlučio izaći iz te željezare.

Talijanska grupa Danieli je jedan od tri najveća svjetska proizvođača sirovina i proizvoda od čelika.

indikati se nadaju skorom početku proizvodnje

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj Željezari izrazili su danas zadovoljstvo prodajom željezare talijanskoj grupaciji Danieli, a nadaju se da će se uskoro ponovno organizirati proizvodnja te što veći broj bivših radnika ponovno početi raditi.

'Ovo je najbolja vijest koju sam čuo ove godine. Naša je želja da se sada u što kraćem vremenu ponovo organizira proizvodnja te da što veći broj bivših radnika ponovo dođe na svoja radna mjesta. Još ako se talijanska tvrtka opredijeli za nova ulaganja, mislim da će sisačka Željezara ponovo predstavljati temelj hrvatske metalurške proizvodnje', kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Predrag Abramović.

Sisačka Željezara prodana je talijanskoj grupaciji Danieli, odnosno njenoj metalurškoj kompaniji Acciaierie Bertoli Safau (ABS), a riječ je o jednoj od najvećih talijanskih industrijskih grupacija s godišnjim prihodom većim od tri milijarde eura.

Talijanski su stručnjaci bili angažirani u izgradnju nove čeličane u koju je američki CMC uložio oko 65 milijuna dolara, pa je talijanskoj grupaciji tehnologija sisačke željezare vrlo dobro poznata.

Kako se neslužbeno doznaje u Sisku, talijanska je kompanija kupila novu čeličanu i valjaonicu bešavnih cijevi, koje predstavljaju jedinstvenu tehnološku cjelinu. U tim je pogonima, uključujući i održavanje, bilo zaposleno gotovo tisuću radnika.

Pogon za kojeg se još traži kupac, prema neslužbenim informacijama, je hladna prerada čeličnih cijevi, a za taj je pogon navodno zainteresiran jedan njemački kupac.