20,51 KUNA PO DIONICI

T-HT će jednokratno isplatiti dividendu

14.02.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Hrvatsko je telekomunikacijsko tržište bilo pod znatnim pritiskom negativnih gospodarskih trendova, regulatornih mjera i sve jačeg tržišnog natjecanja, naglasio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, predstavljajući rezultate poslovanja za 2012. godinu

U takvom okruženju ukupni prihodi HT-a pali su za 7,6 posto, na 7.456 milijuna kuna, i to prvenstveno zbog smanjenja prihoda od govornih usluga, dok su se povećali prihodi od negovornih usluga.

'Pad prihoda bio je nešto veći od očekivanja, a glavni razlog za to jest inicijalna prognoza o rastu BDP-a koja se, nažalost, nije ostvarila', rekao je Mudrinić.

Prihodi od govornih usluga nastavili su se smanjivati uslijed manjeg prometa, smanjenja cijena završavanja poziva u pokretnoj mreži i cjenovne konkurencije. S druge strane, glavna područja rasta uključuju širokopojasni pristup, podatkovni promet, TV, ICT rješenja i integrirane ponude telekomunikacijskih usluga.

Kompanija je, unatoč osjetnom padu prihoda, zadržala visoke marže. EBITDA se smanjila za 8 posto, na 3.376 milijuna kuna, uz maržu 45,3 posto, dok je marža u 2011. godini iznosila 45,5 posto. 'Marža EBITDA ostala je stabilna zahvaljujući kvalitetnom upravljanju troškovima', naglasio je Mudrinić.

Neto dobit HT-a smanjila se 6,4 posto, na 1.696 milijuna kuna. Uprava i Nadzorni odbor predložili su i ove godine isplatu cjelokupne dobiti dioničarima. Međutim, za razliku od lani, ove godine nije predviđen predujam dividende, već će se ukupna dividenda od 20,51 kunu po dionici isplatiti jednokratno, nakon što prijedlog potvrdi skupština dioničara.


U 2012. kapitalna ulaganja HT-a povećana su 25,8 posto, na 1.180 milijuna kuna. Za ovu godinu najavljen je daljnji rast investicija, unatoč lošim izgledima za poslovanje. 'U 2013. očekujemo nastavak pada prihoda uzimajući u obzir tešku gospodarsku situaciju', rekao je Mudrinić ističući da su najnovije prognoze u vezi s kretanjem BDP-a snižene s blago pozitivnih na oko -0,2 posto.

Ipak, pad prihoda trebao bi biti blaži nego ove godine jer se očekuje snažniji rast u određenim segmentima poslovanja. 'Marža bi se trebala zadržati između 43 i 45 posto, pri čemu će na razinu marže značajno utjecati upravljanje troškovima', zaključio je Mudrinić.

Financijski rezultati HT-a i predložena dividenda izazvali su pozitivnu rekciju investitora. Tijekom današnjeg trgovanja cijena dionice HT-a na Zagrebačkoj burzi ojačala je gotovo 2 posto, dostigavši razinu od 216,50 kuna.