LOŠ TJEDAN

Svjetske burze uzdrmane krizama u Grčkoj i Kini

12.07.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama na početku prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog grčke dužničke i kineske burzovne krize, no pred kraj tjedna tržišta su uspjela nadoknaditi gubitke, zahvaljujući nadi u dogovor Grčke s kreditorima i stabilizaciju cijena kineskih dionica.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,17 posto, na 17.760 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,01 posto, na 2.076 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 4.997 bodova.

Grčko 'ne' na referendumu o mjerama štednje prošle nedjelje izazvalo je u ponedjeljak oštar pad cijena dionica na svim svjetskim burzama jer se činilo da se time Grčka na korak približila izlaznim vratima iz eurozone.

Nervozi na tržištima pridonio je i nastavak oštrog pad cijena kineskih dionica koji se, unatoč nizu mjera kineskih vlasti, činio nezaustavljiv. U samo tri tjedna burzovni su indeksi potonuli više od 30 posto, zaronivši duboko u područje 'medvjeda'.


U paničnoj rasprodaji malih ulagača od polovice lipnja izbrisano je oko 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih kompanija uvrštenih na burze.

Ipak, nakon poruka dužnosnika eurozone kako očekuju novi grčki plan za rješavanje njezinih dužničkih problema, polovicom tjedna tržišta su se umirila.

Tim više što je nakon novih, dosad neviđenih mjera kineskih vlasti, zaustavljen pad tamošnjih burzovnih indeksa. Kineski regulatori dogovorili su, naime, s 20-ak brokerskih kuća da će uložiti više od 20 milijardi dolara na tržišta, dok su velikim ulagačima zabranili prodaju dionica kompanija uvrštenih na burze.

Od četvrtka svjetske su burze definitivno promijenile smjer i do petka nadoknadile gubitke od početka tjedna.

Smjer tržišta idućega tjedna ponajviše će ovisiti o raspletu situacije u vezi Grčke.

Grčka je vlada kreditorima dostavila novi prijedlog reformi, sa značajnim ustupcima, kako bi dobila daljnju financijsku pomoć. U tom prijedlogu Grčka traži 53,5 milijardi eura kredita kako bi pokrila svoja dugovanja do 2018., a u zamjenu je obećala da će postupno smanjiti porezne olakšice na otocima, povećati PDV i neke druge poreze, privatizirati državne tvrtke...

Reformski paket ukupno je vrijedan 13 milijardi eura u iduće dvije godine, a vlada je uvjerena da za te reforme može dobiti 'zeleno svjetlo' međunarodnih kreditora.

O prijedlozima grčke vlade i trećem po redu paketu financijske pomoći toj zemlji dužnosnici eurozone raspravljat će na summitu svih 28 članica EU-a u nedjelju.

Zahvaljujući nadi ulagača da će europski čelnici prihvatiti grčke prijedloge, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 6.673 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3 posto, na 11.315 bodova, a pariški CAC 2,0 posto, na 4.903 boda.

Međutim, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,7 posto, na 19.779 bodova, što je njegov najveći tjedni pad od listopada prošle godine.