OPREZNI ULAGAČI

Svjetske burze pale zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u

11.09.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u do kraja godine. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 2,2 posto, na 18.085 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2.4 posto, na 2.127 bodova, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, spustivši se na 5.125 bodova

Oštar pad tih indeksa uglavnom je posljedica pada cijena dionica u petak za više od 2 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad od lipnja i odluke Britanaca o napuštanju Europske unije.

U petak je ulagače uznemirila vijest da je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus. Radi se o testiranju dosad najsnažnije nuklearne bojeve glave, koja se može montirati na balističku raketu. A ta raketa može nositi nuklearnu glavu od jedne tone na udaljenosti od 2.000 kilometara. To znači da su joj u dometu Južna Koreja i Japan.

Ulagače je uznemirila i izjava Erica Rosengrena, predsjednika ogranka Feda u Bostonu, da se središnja banka suočava s povećanim rizicima ako će predugo čekati s povećanjem kamata. Istaknuo je i da je postupno zaoštravanje monetarne politike vjerojatno primjereno, premda smatra da je malo vjerojatno da će Fed povećati kamate rapidno.

'Ulagači su zabrinuti u vezi rasta gospodarstva i toga što će učiniti Fed. Puno je razloga za nervozu na tržištima, posebice jer su indeksi na najvišim razinama u povijesti. Stoga su se ulagači, nakon negativnih vijesti, odlučili na povlačenje zarade s tržišta', kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 6.776 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1 posto, na 10.573 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 4.491 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 16.965 bodova.