STRAHOVI ULAGAČA

Svjetske burze oštro pale zbog Kine i Feda

06.09.2015 u 10:22

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od posljedica naglog usporavanja kineskog gospodarstva i mogućnosti povećanja kamata Feda već u rujnu

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 3,2 posto, na 16.102 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,4 posto, na 1.921 bod, a Nasdaq indeks 3 posto, na 4.683 boda.

Od samog početka tjedna tržišta su bila pod pritiskom razočaravajućih pokazatelja iz Kine, što je podržalo strahovanja od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kako su, uz to, Brazil i Rusija uronili u recesiju, ulagači se plaše slabljenja cjelokupnog globalnog gospodarstva, na što je upozorila i Christine Lagarde, čelnica MMF-a, kazavši kako se čini da će ove godine rast u svijetu biti slabiji nego što se mislilo prije samo dva mjeseca.

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, slabi potražnja za njima, pa su pod pritiskom bile cijene nafte i sirovina.

Uz to, ulagači se plaše da bi američka središnja banka već u rujnu, po prvi puta od 2006. godine, mogla povećati ključne kamatne stope s rekordno niskih razina od oko nula posto.

Time bi tržište izgubilo podršku jeftinog novca koji je godinama poticao rast cijena dionica.

Doduše, ta su strahovanja ponešto splasnula u petak, nakon izvješća o zapošljavanju, prema kojemu je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih povećan za 173.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 220.000.

Međutim, čak i ako Fed ne poveća kamate već u rujnu, nego tu odluku odgodi, malo je razloga za znatniji rast cijena dionica, kažu analitičari, jer se zbog slabljenja globalnog gospodarstva smanjuju procjene prihoda i zarada kompanija.

Prema novoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvariti 3,4 posto manju dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,3 posto, na 6.042 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 posto, na 10.038 bodova, a pariški CAC 3,3 posto, na 4.523 boda.

Tokijski Nikkei indeks strmoglavio se, pak, prošloga tjedna 7 posto, što je njegov najveći tjedni pad od travnja prošle godine. Pritom je zaronio na 17.792 boda, najnižu razinu u sedam mjeseci.