podaci carinske uprave

Švicarski izvoz pao u drugom tromjesečju

19.07.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Višak u trgovinskoj razmjeni Švicarske sa svijetom spustio se u drugom tromjesečju na najnižu razinu u gotovo dvije godine, uz smanjeni izvoz lijekova i pojačani uvoz strojeva i instrumenata, pokazali su u utorak podaci carinske uprave

U razdoblju od travnja do lipnja izvoz je smanjen za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 1,5 posto. Uvoz je pak porastao 0,6 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je uvećan 1,1 posto.

Time se višak u drugom tromjesečju smanjio za devet posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, kliznuvši na 7,612 milijardi švicarskih franaka. U nominalnom izrazu izvoz je u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem porastao za 0,9 posto, a uvoz za 2,4 posto.

Švicarska je u drugom tromjesečju smanjila izvoz lijekova u realnom izrazu za 2,2 posto u odnosu na prva tri mjeseca. Povećala je pak uvoz strojeva i elektronike, za 4,0 posto, i preciznih instrumenata, za 4,5 posto.

Na kraju tog razdoblja izvoz je porastao 0,9 posto u odnosu na svibanj kada je poskočio 2,9 posto. Uvoz se pak smanjio za 1,0 posto u odnosu na svibanj kada je poskočio 7,7 posto.

 Prema udruzi švicarske industrije satova, izvoz satova porastao je u lipnju na godišnjoj razini 8,1 posto. U prvoj polovini godine dosegnuo je 11,9 milijardi franaka i bio je veći za 11,9 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.