MONTANA TECH

Švicarci preuzeli Aluflexpack od Hypo banke

30.11.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Švicarska industrijska grupacija Montana Tech Components (MTC grupa) preuzela je od Hypo Alpe Adria banke zadarsku Aluflexpack grupu, vodeću hrvatsku grupaciju na području proizvodnje aluminijske ambalaže, izvijestile su danas u priopćenjima švicarska kompanija i austrijska banka

"Ovom je akvizicijom MTC grupa dodatno ojačala svoj segment aluminijskog poslovanja. U planu su daljnje investicije i proširenja u cilju zauzimanja vodećeg položaja na europskome tržištu", navodi se u priopćenju MTC grupe, iz koje napominju kako su Aluflex preuzeli zajedno sa svojim partnerima u konzorciju.

Kako navode, potpisivanje i zaključivanje ugovora o preuzimanju odvijalo ovih se ovih dana u Austriji i Hrvatskoj.

Austrijska Hypo banka u svom priopćenju navodi da je time transakcija završena i u financijskom pogledu.

Prenoseći vijest o prodaji Aluflex grupe, austrijska novinska agencija APA navodi kako su se dvije kompanije dogovorile da neće ići s cijenom transakcije, kao i da se pretpostavlja da je cijena niža od 50 milijuna eura.

Aluflexpack je s tržišnim udjelom od oko 70 posto najveća grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže u Hrvatskoj i treća po veličini na europskome tržištu.

Taj proizvođač fleksibilne ambalaže od aluminija, čije je globalno sjedište u Zadru, ima oko 600 zaposlenika na četiri lokacije u Hrvatskoj, Poljskoj, Italiji i Njemačkoj.

Iz MTC grupe, uz napomenu da već danas imaju vodeću ulogu na svjetskom tržištu aluminijskih komponenti i profila, ističu da tim preuzimanjem dodatno učvršćuju svoj segment avionske industrije i industrijskih komponenti.

"Razvojna strategija rasta grupe će dodatno poboljšati položaj Aluflexpack grupe na europskome tržištu", kažu u švicarskoj grupaciji u kojoj predviđaju proširenje postojećeg proizvodnog asortimana ulaskom u nove sektore.

U priopćenju se prenosi i izjava većinskog vlasnika i predsjednika Uprave MTC-a Michaela Tojnera koji ističe da za tu kompaniju preuzimanje Aluflexpack grupe, koja je posebno dobro pozicionirana na području središnje i istočne Europe, Njemačke i Italije, predstavlja logičan korak u širenju.

Iz MTC-a također navode kako će se kroz akviziciju Aluflexpack grupe broj proizvodnih lokacija MTC grupe u svijetu u okviru segmenta avionska industrija i industrijske komponente povećati s pet na deset te procjenjuju kako će nakon integracije Aluflexpacka ukupni promet MTC grupe, uključujući segmente skladištenje energije i metalne tehnologije, dosegnuti 550 milijuna eura.

Austrijska Hypo Alpe-Adria-Bank International u priopćenju objavljenom na svojim internet stranicama navodi kako je prodajom Aluflexacka prodala svoj posljednji veliki udio u nekom industrijskom proizvođaču. Hypo banka je u kolovozu prodala svoj udio u šibenskom TLM-TVP-u.