ODBILI VLADU

Švicarci ne žele otkriti imena Hrvata vlasnika računa u HSBC-u

20.04.2015 u 08:57

Bionic
Reading

Švicarske vlasti odbile su zahtjev Zagreba za dostavom podataka o hrvatskim štedišama u švicarskoj podružnici HSBC banke.'Švicarci su odbili naš zahtjev za dostavom podataka. Rekli su nam da im dostavimo konkretna imena i razlog zbog kojeg tražimo podatke o njihovoj štednji', potvrdio je za Jutarnji list izvor iz Vladinih krugova.

Podsjetimo, nakon što je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara početkom godine otkrio aferu utaje poreza i pranja novca preko švicarske podružnice britanske banke HSBC, u kojoj su, prema njihovim saznanjima, sudjelovali i hrvatski građani, hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca od svog pandana u Bernu je zatražio da mu se dostave podaci o hrvatskim štedišama u tamošnjoj podružnici HSBC banke.

Odgovor je stigao ovih dana i, kako su i očekivali u Ministarstvu financija, negativan je jer Švicarska ustraje na zaštiti bankarske tajne, piše Jutarnji list.

Saša Leković, neovisni novinar istraživač i član međunarodne mreže koja istražuje vlasnike tajnih računa, navodi kako se prema podacima Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) štediše HSBC-a povezane s Hrvatskom mogu podijeliti u tri skupine: poznati tajkuni, osobe iz svijeta sporta te poslovne ljude čija je veza s Hrvatskom to što su u njoj rođeni, s tim da većina njih u Hrvatskoj ne živi.