VELIKI (NE)IZVOZNICI

Svi uvoze turbomlazne motore iz Hrvatske, a nemamo nijednog proizvođača. U čemu je kvaka?

09.04.2018 u 17:51

Bionic
Reading

Meksiko, Libija, Švicarska, pojedine zemlje Južne Amerike, Malezija… to su samo neke od zemalja za koje ćete na internetu pronaći podatak kako su uvoznice turbomlaznih motora iz Hrvatske. Sve bi to bilo krasno da nema jednog problema - nemamo nijednog proizvođača turbomlaznih motora. O čemu je onda riječ?

Za nedavnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Argentini, Brazilu i Čileu jedna od usputnih crtica u medijskim izvješćima odnosila se na trgovinsku razmjenu s tim zemljama. Turbomlazni motori bili su navedeni kao roba koja se najviše izvozi iz Hrvatske u te tri zemlje. Ustvari, radi se o dijelovima za te motore koji se koriste u avioindustriji, ali i o dijelovima za turbine u energetskom sektoru.

Do nepreciznosti u novinskim izvješćima dolazi prilikom preuzimanja službenih podataka jer se pod istom carinskom tarifom vode turbomlazni motori, turbopropelerni motori i ostale plinske turbine te dijelovi.

Lopatice za avionske motore u Hrvatskoj proizvode samo dvije tvrtke, karlovačka Tvornica plinskih turbina i Leistritz turbinske komponente Belišće.

Karlovačka kompanija u vlasništvu je od 2003. ruske tvrtke Gisborn. Ima oko 50-ak zaposlenih i 2016. (zadnji dostupni javni podaci) imala je 14,6 milijuna kuna prihoda te oko 113.000 kuna dobiti.

Tvrtka Leistritz turbinske komponente iz Belišća osnovana je 2005. kao podružnica njemačkog koncerna Thyssen Krupp. Zapošljava više od 120 radnika i osim pogonskih lopatica za avionske turbine proizvodi parne lopatice za turbine u hidroelektranama ili nuklearkama. Belišćanska tvrtka u 2106. iskazala je 22,1 milijun kuna prihoda i zaradu od 573.000 kuna.

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Pod carinski broj 'turbomlazni motori' ulaze i proizvodi karlovačke kompanije General Electric Hrvatska (bivša Jugoturbina). Njihovi proizvodi namijenjeni su za energetski sektor, a riječ je o lopaticama parnih i plinskih turbina te lopaticama kompresora plinskih turbina. Više od 80 posto proizvodnje izvoze, a prihodi su im 2016. iznosili 425 milijuna kuna, što je pratila dobit od 37 milijuna kuna.

General Electric Hrvatska je krajem prošle godine najavio otpuštanje 130 radnika. Tad su brojali više od 800 zaposlenih.