PRIVLAČNE KAMATNE STOPE

Sve više stranaca štedi u Hrvatskoj

12.10.2009 u 12:28

Bionic
Reading

Kamatne stope na oročenu štednju u nas su u pravilu atraktivnije nego u članicama Europske unije, te ovisno o zemlji mogu biti čak i dvostruko više

Kamatne stope na oročenu štednju u Hrvatskoj već su neko vrijeme vrlo atraktivne, te iz dana u dan privlače sve više građana tom takozvanom klasičnom obliku štednje. U Hrvatskoj se najviše štedi u eurima najčešće na rok od od godinu dana.

Sve veće banke u zemlji posljednjih godinu dana bilježe sve veći broj građana koji oročavaju štednju. Da su kamatne stope u Hrvatskoj itekako zanimljive i atraktivne, najbolje svjedoče podaci kako i sve više stranaca svoja sredstva oročava upravo u bankama u našoj zemlji. Kamate su tako u Hrvatskoj često i dvostruko više nego u nekim članicama Unije. Strancima je primamljivo i to što, kao i hrvatski državljani, mogu računati da su im potpuno osigurani ulozi do 400.000 kuna. Od nekoliko većih banaka u Hrvatskoj doznajemo koliki je interes stranaca za štednjom u našoj zemlji, te koliki je porast tih klijenata.

U Splitskoj banci kažu da kod njih trenutno štedi više od 1500 stranaca. Interes stranaca za štednjom u toj banci konstantno se povećava tako da je samo od početka ove godine štednja nerezidenata narasla za 80 milijuna kuna
Kamate u Hrvatskoj atraktivnije su u pravilu nego u članicama Europske unije, te ovisno o zemlji mogu biti čak i dvostruko više.

Ukupni depoziti građana u Zagrebačkoj banci iznose gotovo 36 milijardi kuna. Oročena štednja je u 2008. ostvarila porast od 3,6 milijardi kuna, što je triput više nego godinu prije.

Ukupni depoziti stranaca u Raiffeisen banci (RBA) od početka 2008. u kontinuiranom su porastu. Prema riječima direktorice Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinke Živković Matijević, depoziti nerezidenata na kraju srpnja premašili su 48,8 milijardi kuna, dosegnuvši 18,4 posto ukupnih depozita deponiranih u hrvatskim bankama, prema podacima HNB-a.

Štednja stranih državljana/nerezidenata osjetno je povećana u Erste banci. Riječ je o porastu većem od 60 posto u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine. Ukupni depoziti sektora građanstva u kolovozu su iznosili gotovo 17,9 milijarda kuna, što je u odnosu na isti mjesec 2008. povećanje od gotovo osam posto. U strukturi depozita stranih državljana koji štede u Erste banci u Hrvatskoj, dominiraju Nijemci, Slovenci, Talijani, Austrijanci te državljani BiH.