TRBUHOM ZA KRUHOM

Sve više mladih želi otići u inozemstvo

13.01.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Osam posto više studenata nego 2007. izrazilo je želju da posao pronađe van granica Hrvatske. Ipak, još uvijek velika većina (73 posto) želi ostati na domaćem terenu

Istraživanje o profesionalnim očekivanjima mladih proveo je portal MojPosao tijekom održavanja manifestacije 7. hrvatski Dan Karijera u studenom 2008. na uzorku od preko 400 ispitanika.

Iako 86 posto ispitanika karijeru smatra važnom stavkom u svojem životu, njih samo nešto više od četvrtine izjavilo je kako točno znaju čime se žele baviti u budućnosti, 66 posto ima neke ideje o tome, ali ipak nisu u potpunosti sigurni, a sedam posto ispitanika uopće ne zna čime bi se htjeli baviti u budućnosti. U razdoblju od 3 godine nakon diplome, većina ispitanika je kao svoj cilj postavila zapošljavanje i napredovanje u poduzeću, a njih čak 44 posto planira upisati poslijediplomski studij.

Najveći broj ispitanika (47 posto) očekuje kako će za potragu za zaposlenjem morati utrošiti jedne do tri mjeseca. 18 posto ispitanika na to gleda optimističnije te očekuju kako će pronaći posao za manje od mjesec dana, dok ih 12 posto očekuje potragu dulju od tri mjeseca.

Najoptimističniji su studenti Prirodoslovno matematičkog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Četvrtina ispitanika smatra kako se posao može naći isključivo “preko veze“, dok tri četvrtine ipak smatraju kako se posao može naći i bez poznanstava.