HERA UVJERAVA

'Sve smo osigurali da građani ne ostanu bez plina'

02.07.2013 u 20:51

Bionic
Reading

Zakonskim i podzakonskim aktima propisane su mjere i pravila s ciljem da se osigura pouzdana i sigurna opskrba energijom, odnosno da kućanstva ne ostanu bez plina, odgovorili su danas iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na upit o problemima tri distributera plina s područja Moslavine kojima je zbog neplaćanja tvrtka Prirodni plin zaprijetila prekidom isporuke plina

Prirodni plin, tvrtka članica Ina grupe, jučer je obavijestila HERA-u i Ministarstvo gospodarstva kako zbog dugovanja više nije u mogućnosti isporučivati plin Elektrometalu iz Bjelovara, Moslavina plinu iz Kutine i Ivaplinu iz Ivanić Grada. Prirodni plin najavio je raskid ugovora o dobavi s tim tvrtkama od 1. kolovoza, jer su te tvrtke u segmentu opskrbe kućanstvima nagomilale dugove u iznosu od ukupno oko 30 milijuna kuna, a problem je i to što je riječ o tvrtkama pred stečajem ili u postupku predstečajne nagodbe.

U HERA-i kažu kako su već upoznati s nepravodobnim ispunjavanjem novčanih obveza tih triju tvrtki te da su do sada već poduzeli niz koraka i proveli određene mjere u cilju rješavanja problema, kao i da provode pojačani nadzor nad radom tih energetskih subjekta, osobito u pogledu ispunjavanja obveza prema drugim energetskim subjektima u obvezi javne usluge.

Na upit je li moguće da kućanstva koja plinom opskrbljuju tri navedene tvrtke ostanu bez plina, iz HERA-e odgovaraju kako su zakonskim i podzakonskim aktima propisane mjere i pravila s ciljem da se osigura pouzdana i sigurna opskrba energijom, odnosno da kućanstva ne ostanu bez plina.

Kako bi se to osiguralo, jedan od mehanizama je da HERA opskrbljivaču plinom kojem je izdana dozvola, može rješenjem privremeno oduzeti dozvolu uz rok u kojem mora ukloniti nedostatke.

U cilju osiguranja kontinuiteta opskrbe plinom, u razdoblju privremenog oduzimanja dozvole, energetsku djelatnost opskrbe plinom obavlja opskrbljivač u obvezi zajamčene opskrbe plinom, a sukladno odredbama Zakona o tržištu plina, navode iz HERA-e i naglašavaju kako su za osiguranje pouzdane i sigurne opskrbe energijom, sukladno Zakonu o energiji, nadležne lokalne jedinice i Ministarstvo gospodarstva.

Ako energetski subjekt ne otkloni nedostatke u roku određenom odlukom o privremenom oduzimanju dozvole, HERA sukladno odredbama Zakona o energiji trajno oduzima dozvolu, a u tom slučaju Vlada na prijedlog Ministarstva gospodarstva, uz prethodno mišljenje HERA-e, za opskrbljivača plinom u javnoj usluzi određuje onog opskrbljivača koji je u prethodnoj godini imao najveći udio na tržištu plina određene jedinice područne (regionalne) samouprave u dijelu opskrbe plinom kupaca na distribucijskom sustavu, objašnjavaju u HERA-i.

Po podacima kojima raspolažu, bjelovarski Elektrometal je krajem prošle godine imao nešto više od 14 tisuća kupaca u kategoriji kućanstava, kutinski Moslavina plin 9,5 tisuća, a Ivaplin gotovo 7 tisuća

U Prirodnom plinu se neslužbeno doznaje kako se dugovanja distributera plina za opskrbu kućanstava kreću oko 50 milijuna kuna, pa ispada da se više od polovice tog duga odnosi na tri distributera kojima je najavljen prekid isporuke.

No, u toj tvrtki također naglašavaju kako najveći broj distributera plina uredno podmiruje svoje obveze, a kako je kod manjeg broja zamijetan trend porasta dugovanja.